FOTO: null

Zagreb - Izricanje oslobađajuće presude presude lideru radikala Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalo glavna je vijest na portalima u regionu.

„Šok u Hagu, Vojislav Šešelj je slobodan čovjek", piše „Jutarnji".

„Pale sve tačke optužnice, vođi srpskih radikala nisu ništa dokazali", navodi zagrebački portal.

Osim toga, "Večernji" ističe da je „Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice".

"Veće je za gotovo sve tačke odluke donijelo većinom uz izdvojeno mišljenje sudije Flavije Latanci", navode oni.

HRT ističe da je Haški sud "nepravosnažno oslobodio krivice Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice".

"Oslobađajuću presudu obrazložio je sudac Žan-Klod Antoaneti. Šešelj je presudu dočekao na slobodi u Beogradu", navodi HRT. "Nije kriv: Haški sud je oslobodio Vojislava Šešelja", piše "Indeks".

"Trinaest godina nakon predaje Vojislava Šešelja haškom sudu, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučio je, u izricanju prvostepene presude, da četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije kriv po svim tačkama optužnice", navodi "Indeks".

Inače, u vrijeme izricanja prvostepene presude haškom optuženiku i lideru SRS Vojislavu Šešelju hrvatski premijer Tihomir Orešković je u posjeti Vukovaru.

Ta posjeta se u hrvatskim medijima ocjenjuje kao želja i nada cele Hrvatske da će Šešelj biti proglašen odgovornim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene između 1991. i 1993. godine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini i Vojvodini u Srbiji.

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor istakla je tada da postoje dokazi da su Šešeljeve jedinice odgovorne za "nabijanje na kolac".

"Avaz" navodi da je Šešelj oslobođen po svih devet tačaka optužnice kao i da je "predsjedavajući sudija izricanje presude zaključio rečima: Šešelj je slobodan čovjek".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )