FOTO: null

Sedmoro djece bez roditeljskog staranja iz Bijeljine koristilo je u prošloj godini smještaj u ustanovama socijalne zaštite, od kojih najviše u Dječijem domu "Rada Vranješević" u Banjaluci, podaci su bijeljinskog Centra za socijalni rad.

Kada je riječ o zbrinjavanju u hraniteljskoj porodici, kao obliku zaštite djece bez roditeljskog staranja, na području grada Bijeljina na ovaj način zbrinuto je 18 djece. 

Hraniteljstvo je, ističu u Centru, razvijen oblik zaštite djece bez roditeljskog staranja jer nekoliko godina unazad Centar za socijalni rad sprovodi intenzivne aktivnosti na promociji ovog oblika zaštite. 

Najveći broj djece iz ove kategorije, koja ne koriste pravo na institucionalni smeštaj, zbrinuto je u hraniteljske porodice. 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, navode u Centru, uredilo je ovu oblast donošenjem Pravilnika o hraniteljstvu kojim su definisani uslovi i način sticanja statusa hraniteljskih porodica, nadzor nad hraniteljstvom, kao i druga značajna pitanja za ovo pravo. 

U toku je i edukacija stručnih radnika za obuku hraniteljskih porodica. 

U Centru navode da je usvojenje najkvalitetnija mjera porodično-pravne zaštite djece bez roditeljskog staranja, s obzirom na to da se između usvojioca i usvojenika uspostavljaju odnosi kao između bioloških roditenja i djece. 

U Centru ističu da je, ipak, zanemariv broj djece koja budu zbrinuta na ovaj način, jer su strogi uslovi za zaključenje usvojenja koje definiše Porodični zakon. 

U prosjeku se godišnje zaključi jedno usvojenje /potpuno ili nepotpuno/, dok je broj zahtjeva za usvojenje mnogo veći od broja djece koja su podobna za ovaj vid zaštite. 

U 2014. godini zaključeno je jedno nepotpuno usvojenje. U istoj godini u Bijeljini je starateljstvom, kao mjerom porodično-pravne zaštite, bilo obuhvaćeno 53 djece. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )