FOTO: null

Dok su cijene goriva u maloprodaji u BiH od novembra do decembra prošle godine "srezane" za 20 feninga po litru, dobar dio prehrambenih namirnica, i to onih koje najčešće kupujemo, u istom periodu nije pojeftinio ni za jedan fening!

To potvrđuje analiza "Nezavisnih", oslonjena na saopštenja Agencije za statistiku BiH.

Dizel, te benzin 95 su u novembru koštali po 2,30, a za litar benzina 98 je u istom mjesecu trebalo izdvojiti 2,40 KM, a već mjesec kasnije, sve te cijene bile su niže za 0,20 KM.

U istom tom periodu malo se šta mijenjalo kada je riječ o cjenovnicima u trgovinama za one artikle za koje najčešće praznimo novčanike.

Primjera radi, kilogram riže ostao je na cijeni od 3,20, brašno je po kilogramu koštalo 1,10, mlijeko u tetrapaku 1,50, za deset jaja trebalo je izdvojiti tri marke, a za litar ulja 2,10 KM. Dakle, to su cijene i za novembar i za decembar, odnosno nisu "rezane".

Takođe, kilogram hljeba i dalje je bio 2,20 KM, kilogram soli "držao" je cijenu od 0,80 KM, a kubni metar vode, u prosjeku, stajao je jednu marku. Istina, neki artikli, uglavnom oni koje i ne kupujemo toliko često, jesu pojeftinili, ali ni blizu u onim procentima koliko je smanjena cijena naftnih derivata.

U udruženjima za zaštitu potrošača ističu da se ovo više ne može tolerisati, te naglašavaju da je gorivo moralo da utiče i na sniženje cijena osnovnih životnih namirnica.

"Definitivno, ne može se prepustiti trgovcima da diktiraju cijene, a samim tim i stanje u državi. U svakom slučaju, pad cijena goriva je veliki i moralo se to odraziti i na pojeftinjenje hrane", naglašava Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor.

Ona kaže da se slobodno formiranje cijena, koje je kod nas na snazi, nije ispostavilo kao dobro rješenje.

"Trebalo bi poraditi na tome, da se definitivno vidi u čemu je problem. Svi se pravdaju time da imaju velike zalihe i da još ne mogu da snize cijene, što mi potrošači ne smatramo opravdanjem", navela je Marićeva.

Interesantno je da su u međuvremenu, dakle od novembra, naftni derivatni drastično pojeftinili, pa je tako dizel na nekim benzinskim pumpama u Banjaluci "srezan" na oko 1,70 KM po litru, što se opet nije odrazilo na ostale cjenovnike.

Drago Đukić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, mišljenja je da je pojeftinjenje goriva trebalo da utiče i na pad ostalih cijena.

"Mi smo jedna karika u tom lancu maloprodaje. Trebalo bi da se snižene maloprodajne cijene goriva reflektuju pozitivno za kupce na taj način da proizvođači, ili ostali koji nude robu, ukalkulišu to smanjenje, što bi bilo logično. Što se tiče goriva, već je do tog nivoa došlo sa cijenama da se znatnija pojeftinjenja ne mogu očekivati", naveo je Đukić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )