FOTO: Srpska Info

Da li će u budućnosti biti dovoljno hrane za čitavu ljudsku populaciju, to je pitanje kojim se bave brojni stručnjaci.

Finska kompanija “Solar Fuds” ima revolucionarnu zamisao kako da riješi ovaj problem koji raste zajedno sa porastom svjetskog stanovništva.

Naime, ona pravi hranu od struje, vode i vazduha. Da, dobro ste pročitali. Ambicije ove kompanije idu toliko daleko, da planiraju da za dvije godine u supermarketima prodaju količinu proizvoda dovoljnu za pravljenje 50 miliona obroka, prenosi “Gardijan”.

Radi se o proizvodu u obliku praha punom proteina, koji ima ukus brašna. Napravili su ga pomoću sintetičkog proteina nazvanog solein, a koji je dobijen samo pomoću vazduha, vode i struje.

Proces dobijanja soleina nalikuje na proces pravljenja piva. Živi mikrobi se stavljaju u tečnost i hrane se mehurićima ugljen-dioksida i vodonika, koji se oslobađaju iz vode kroz primjenu električne energije.

Mikrobi stvaraju protein, koji se zatim suši da bi se dobio prah. Dr Pasi Vainika, izvršni direktor ovog startapa, rekao je da je kompanija stvorila neutralan način za proizvodnju potpuno prirodnog proteina bez bacanja zemlje ili vode.
Oni trenutno prodaju ovo “brašno” po cijeni od pet evra po kilogramu.

Kompanija sa sjedištem u Helsinkiju, uz pomoć istraživanja VTT Tehničkog istraživačkog centra Finske i Tehnološkog univerziteta Lapenranta, ove godine će se prijaviti EU za dozvolu za proizvodnju hrane prije nego što počne komercijalna proizvodnja 2021. godine.

Prema njegovim riječima, ova hrana predstavlja revoluciju jer ne koristi ni životinje i biljke. Osim toga, proizvodnja soleina, kako se čini, ni na koji način ne zagađuje planetu ni vazduh.

Oko četvrtine takozvanog “ugljeničnog otiska” posljedica je upravo proizvodnje hrane, ali će ona morati da se poveća za oko 50 do 70 odsto do sredine vijeka kako bi čitava rastuća ljudska populacija mogla da se prehrani. Polovina naseljive zemlje na svijetu koristi se za poljoprivredu.

Vainika je rekao da prah solein može biti “sastojak poput bilo kojeg sastojka u hrani” ili bi bilo moguće “pretvoriti prah u vlakna koja liče na meso ili hljeb”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )