FOTO: srpskainfo

Priča oko mogućih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske se ne stišava.

Dok poslanici iz redova vlasti tvrde da od toga, zasad, neće biti ništa i da će, ako do izmjene dođe, sve ići po redovnoj proceduri, na društvenim mrežama pojavila se fotografija navodno već spremnih izmjena tri zakona, koji će pred poslanike na sjedicu u utorak i to po hitnom postupku.
Podsjećemo da se radi o zakonima koji bi ovlaštenja gradonačelnicima i načelnicima mogao svesti na minimum, čemu se opozicija oštro protivi, tvrdeći da se radi o prekrajanju izborne volje građana koji su glasali za određene načelnike i gradonačelnike.

Zakoni spremni?
Portal Capital.ba tvrdi da se izmjenama tri zakona, na kojima vladajuća koalicija u Republici Srpskoj radi, briše nadležnost gradonačelnika i načelnika u Srpskoj da predlažu imenovanja i smjene načelnika odjeljenja u gradskim i opštinskim upravama.

Kako navode, predloženim izmjenama Zakon o lokalnoj samoupravi mijenja se u svega dvije odredbe.

Omogućuje se skupštini jedinice lokalne samouprave da imenuje i razrješava sekretara skupštine i načelnika odjeljenja, odnosno službe na prijedlog komisije nadležne za izbor i imenovanje.

Drugom izmjenom zakona briše se nadležnost gradonačelnika, odnosno načelnika opštine, da predlaže imenovanje i razrješava načelnika odjeljenja ili službe.

U Zakonu o sistemu javnih službi mijenjaju se takođe dva člana. Prvim se skupštini opštine/grada omogućuje da imenuje i razrješava upravni odbor ustanove koji je osnivač ili suosnivač na prijedlog komisije za izbor i imenovanje, a drugom je propisano da direktora opštinske i gradske ustanove imenuje skupština, takođe na prijedlog komisije za izbor i imenovanje.

U Zakonu o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave prilagođena je jedna odredba, kako bi bio usklađen sa prethodna dva zakona.

Izmjenom se omogućuje da nakon prestanka mandata načelniku odjeljenja ili službe, skupština na prijedlog komisije nadležne za izbor i imenovanje do okončanja postupka imenovanja načelnika, imenuje v.d. načelnika, a najduže za period do 90 dana.
I dok se opozicija digla na noge, i već najavljuje proteste, iz SNSD uvjeravaju da od toga, zasad, neće biti ništa.

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić rekao je da na sjednici Vlade Republike Srpske nikada nisu razmatrane izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

Žunić kaže da priča o izmjeni Zakona traje već dugo, odnosno da klubovi poslanika imaju određene ideje kako bi to pitanje trebalo da bude riješeno.
– Svjesni smo da postoje problemi u funkcionisanju lokalnih samouprava, naročito kada je u pitanju odnos načelnika, gradonačelnika i skupštine. Na dnevnom redu sjednice NSRS neće se naći izmjene Zakona, kako su to najavljivali neki poslanici. O tom treba da se razmišlja, da se radi. Ja sam siguran da ćemo u nekom narednom periodu svi naći neku vrstu kompromisa o tom pitanju, jer je najgora stvar da skupštine ne funkcionišu, jer tada najveći problem imaju građani – rekao je Žunić za RTRS.

Slično je izjavio i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić. On kaže da su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali da će se tome pristupiti polovinom naredne godine kada bude formiran i novi saziv Saveza.

–  Možda bi bile usporene i određene vrste preuzimanja dužnosti i redanja odnosa između skupštine i načelnika, odnosno gradonačelnika, pa ćemo ovu započetu aktvnost nastaviti polovinom iduće godine, u momentu kada i novo rukovodstvo Saveza bude formirano – rekao je Ćosić Srni.

Opozicionari skeptični
Iako predstavnici vlasti tvrde da se na narednoj sjednici Narodne skupštine neće naći ovaj zakon, u opoziciji su i dalje skeptični.
– Da su u laži kratke noge i da istina uvijek izađe na svjetlo dana pokazuju fotografije Prijedloga Zakona o izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi po hitnom postupku, koji Vlada treba da uputi Narodnoj skupštini Republike Srpske, a kao datum je naveden decembra 2020. godine. Naredna sjednica zakazana je za utorak, prvi decembar, i jasno je da na Dodikov mig Žunić i Čubrilović treba da Prijedlog zakona „gurnu“ na Kolegijum i u skupštinsu proceduru u ponedeljak, dan uoči sjednice i uvrste u Dnevni red već na prvoj redovnoj sjednici – tvrdi narodni poslanik Nebojša Vukonović na svom blogu.

I lider SDS, Mirko Šarović, danas je rekao da ako vlast posegne za ovim izmjenama može očekivati da čuje glas naroda.
– Još uvijek je neizvjesno da li će vlast posegnuti za zakonom kojim želi da obezvlasti gradonačelnike. U praksi donošenje takvog zakona bi značilo dalje raščlanjivanje lokalne samouprave i nastavak centralizacije Republike Srpske, finansijske i svake druge, što kao posljedicu neminovno ima dalje siromašenje mnogih gradiova i opština u Srpskoj, jer centralna vlast ne razumije njihove brige, potrebe i prioritete – rekao je Šarović.

Još nije kasno
Iako je dnevni red za sjednicu već sastavljen i na njemu nema ove tačke, kao što je nema ni među skupštinskim materijalima koje su poslanici već dobili, još postoji mogućnost da ovaj zakon nađe na dnevnom redu Narodne skupštine.

Sjednica Narodne skupštine zakazan je u utorak, pa se postavlja pitanje, ako su poslanici SNSD jasno rekli da ovaj zakon neće biti pred poslanicma na ovoj sjednici, odakle onda fotografije zakona i da li će se, i kada, naći na dnevnom redu?

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )