FOTO: N1

Dva dana uoči opštih izbora, posljednje poruke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. "Izađite, glasajte i ispunite svoju građansku dužnost". Sve afere koje su se pominjale proteklih sedmica za krovnu izbornu instituciju su predimenzionirane i poručuju, izbori će biti u fer i demokratskoj borbi.

Još nekoliko sati ostalo je do početka izborne tišine u BiH. Centralna izborna komisija spremna za izbore i poručuju, od sutra u 7 do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 19 sati, o izborima i političarima se ćuti.

"U nedelju, nadamo se kad se biračka mjesta zatvore, nadamo se kad se sva biračka mjesta u 19 časova zatvore, da neće biti produženja ili bilo kakvih nesporazuma oko toga, prestaje izborna tišina i nastaje opšte narodno slavlje, naročito onih koji pobjede ili misle da su pobijedili",kazao je Branko Petrić, predsjednik CIK-a.

A za sve njih, buduće pobjednike i gubitnike, glasaće više od 3.300.000 glasača, na više od 5.700 biračkih mjesta. I dalje je nejasan povećan broj glasača putem pošte. U CIK-u kažu da su mediji previše bili ofanzivni proteklih sedmica, stiglo je 612 prijava moguće krađe identiteta.

Prema podacima "Koalicije pod lupom", u odnosu na prethodne izbore, u pojedinim opštinama došlo je do 38 puta više glasača putem pošte. Primjera radi, u Žepču je za prošle opšte izbore glasalo 103 glasača, a za ove je prijavljeno skoro 1.300 birača putem pošte. Po gradovima prednjači Prijedor sa više od 3.000 glasača. Zašto je došlo do povećanja velikog broja glasača putem pušte, osim sumnji, nema konkretnih dokaza, ali ovakvi podaci govore, da bi upravo glasovi na ovaj način mogli odlučiti izbore.

"Ovo što je sada urađeno je eskaliralo, naročio za Predsjedništvo, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. To može imati veliki uticaj. A onda ti sigurno nemaju ni legitimitet ni legalitet na koji se često pozivaju", zaključio je Vehid Šehić, Koalicija "Pod Lupom".

I pored sumnji i propusta u Centralnoj izbornoj komisiji kažu, nedjelja će biti dan demokratije.

"Ja očekujem praznik demokratije i bilo bi veliko razočarenje da tako ne bude", kazala je Irena Hadžiabdić, član CIK-a BiH.

A to, prema mišljenju Irene Hadžijabdić ne zavisi samo od Centralne izborne komisije, već i od glasača i politike.

"Mi smo svim opštinskim izbornim komisijama dostavili izvode, po toj opštini, ko je iz njihove opštine prijavljen i da ih objave javno. Pozvali smo građane da pogledaju te spiskove, pozvali smo centre za birački spisak, što oni rade, da se angažuju oko toga i da prijave", poručio je Petrić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )