FOTO: InfoBijeljina/Srna

Hiljade vjernika u Nikšiću večeras je poslije molebana u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog prošetalo u litiji gradskim ulicama, odakle je poručeno da su takvim otporom neustavnom Zakonu o slobodi vjeoispovijesti ušli u istoriju.

Vjernicima se na Trgu obratio protojerej Nikola Marojević, koji je istakao kako se drama sa ulica Crne Gore proširila na mnoge zemlje gdje žive pravoslavni hrišćani i da sada nadmašuje i same protagoniste.

"Ovo je istorija u punom smislu riječi. Oni, koji radeći svoj posao po trgovima i na ćoškovima, dronovima i baznim stanicama, popisujući nas u knjige raporta svojim nadređenima, u stvari nas upisuju u knjigu časti, poštenja i ljudskog dostojanstva", naglasio je Marojević.

Prema njegovim riječima, mnogo je veća svetinja koju vjernici brane od sile koja je ispred njih.

"Ovo nisu samo ulice, kao što nisu samo šetnje. Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom i suštinskim poniženjem", rekao je Marojević i poručio da niko ne može uništiti duh slobode, koji se pronosi ulicama.

Litija je večeras prvi put prošla i Virpazarom, na obalama Skadarskog jezera. Okupilo se nekoliko stotina građana u znak protesta povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Na jezeru Krupac kod Nikšića sutra, na Bogojavljenje, u 13.00 časova biće organizovano plivanje za Bogojavljenski krst. Iz Eparhije budimljansko-nikšićke su naveli da se za plivanje prijavilo više od 200 ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )