FOTO: null

Kako to izgleda kada minute dijele život od smrti, a sve se to događa dalako od Univerzitetsko – kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci. U tim momentima djeluje Helikopterski servis Srpske, ali u svrhu medicinskog vazdušnog transporta pacijenata.

Danijelu Pudaru avgusta prošle godine bezazleni skok u vodu u samo jednoj sekundi promijenio je život.Polomljen vratni pršljen i totalna paraliza.

Četrdeset dana liječen je u Podgorici, nakon čega je otpušten iz bolnice. Međutim, Danijelovo stanje, koje je i dalje bilo kritično, zahtijevalo je bolnički tretman u Banjaluci.Transport kolima hitne pomoći nije dolazio u obzir jer ovaj momak ne bi preživio.Tada je prebačen helikopterom Servisa Republike Srpske.

Ovo su situacije kada Helikopterski servis Republike Srpske prevozi povrijeđene i teško bolesne s jednog kraja Srpske na drugi. Sve to organizovano se radi od oktobra 2014. godine, a cilj je bio približiti udaljene krajeve Univerzitetsko – kliničkom centru u Banja Luci.

Kada se ukaže potreba za vadušnim medicinskim transportom, ljekari koordinatori usaglašavaju indikacije i procjenjuju situaciju, nakon čega se obavješatava Helikpterski servis Republike Srpske. Ovdje je riječ o pacijentima koji ne mogu da budu zbrinuti u određenom regionalnom centru, a za čije je medicinsko zbrinjavanje važno vrijeme.

Uhodan tim, gdje u izuzetno teškim momentima svako zna svoj posao! Njihova nagrada je, kažu, svaki spasen život.

Upravo to i jeste Helikopterski servis u medicinskom vazdušnom transportu, jer ovo su situacije gdje svaka minuta može da "kupi" ljudski život.

Nagrada ovom hrabrom timu i pilotima i ljekarima je kada im se oni koji su bili na ivici života, kasnije jave živi i zdravi. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )