FOTO: null

Prvi objekat u sklopu spomen-područja "Bašta sljezove boje" u Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, mlin djeda Triše, izgrađen je i za petnaest dana biće u funkciji, rečeno je danas na sastanku Upravnog odbora Zavičajnog društva "Branko Ćopić

Predsjednik Mjesne zajednici Hašani Branko Oljača rekao je da je mlin izgrađen na izvornom mjestu.

"Mlin nije bio u funkciji oko 30 godina, uništio ga je i zub vremena i ratna dešavanje", rekao je Oljača, pojašnjavajući da je planirano da kod mlina bude uređeno izletište sa prigodnim sadržajima za posjetioce.

Predsjednik Zavičajnog društva "Branko Ćopić" Hašani Dušanka Dakić rekla je da je za realizaciju ideja i projekata tog društva potrebna podrška.

"Svjedok sam da brojni gosti dolaze u Hašane, posebno vikendom i u dane praznika i zato smatramo da bi vrata spomen-škole u Hašanima trebalo da stalno budu otvorena, da budemo dobri domaćini, a za to nemamo uslova", rekla je ona.

Dakićeva je navela da je Zavičajno društvo "Branko Ćopić" Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske dostavilo zahtjev da dobije status od javnog interesa.

"Tako bismo imali podršku da realizujemo svoje ideje i imamo bolje uslove za rad", dodala je Dakićeva.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković podsjetio je da su nedavno osveštani temelji rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima.

"Kuća će biti izgrađena od temelja, a u nju će biti ugrađeno kamenje koje je ostalo u ruševinama objekta", rekao je Kličković, napominjući da će objekat biti replika rodne kuće Branka Ćopića.

Za izgradnju mlina djeda Triše Zavičajnom društvu "Branko Ćopić" sredstva od 25.000 KM su obezbijeđena iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Izgradnju rodne kuće Branka Ćopića, kako je ranije najavljeno, finansiraće Vlada Azerbejdžana sa oko 80.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )