FOTO: Nezavisne

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu pretresli su stambene objekte na tri lokacije i uhapsili tri osobe u Sarajevu u operativnoj akciji kodnog naziva "Bankar".

Uhapšene osobe se sumnjiče da su počinili krivično djelo "Zloupotreba položaja i ovlaštenja" u vezi s krivičnim djelom "Pranje novca".

"Nezavisne" nezvanično saznaju da su uhapšeni nekadašnji voditelj jednog odjela "Sberbank BH" u Sarajevu i još dva bivša radnika tog odjela.

Iz SIPA su saopštili da se uhapšene osobe sumnjiče da su stekle protivpravnu imovinsku korist od skoro 1,1 milion KM, pričinivši tako veliku materijalnu štetu jednoj banci.

"Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka. SIPA je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri lica, zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije trensfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja", naveli su u SIPA i dodali da bi tako stečen novac ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine", navodi se u saopštenju Agencije.

Na taj način su stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM", saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Iz "Sberbank BH" su za "Nezavisne" rekli da su prije šest mjeseci prijavili policiji tri bivša radnika zbog zloupotrebe položaja u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

"Banka pozdravlja sve poduzete aktivnosti nadležnih policijskih tijela i vjeruje u bh. pravosuđe", rekli su nam u banci i istakli da niko od klijenata nije oštećen usljed navedene zloupotrebe niti je kontinuitet poslovanja bio doveden u pitanje u bilo kojem momentu.

"Profesionalnost, transparentnost i integritet osnovne su vrijednosti Sberbanke. Za one koji se ponašaju u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima banka ima nultu stopu tolerancije", kazali su na kraju.

Uhapšeni se nalaze se u sjedištu SIPA u Istočnom Sarajevu. U toku je kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost postupajućem tužiocu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )