FOTO: null

Predsjednik PKS Marko Čadež kaže da je, prema gruboj procjeni, proteklih dana zbog kriza na graničnim prelazima, načinjena šteta između 20 i 30 miliona evra.

Čadež je na pitanje o šteti po srpsku privredu zbog zatvorenih graničnih prelaza sa Hrvatskom, odgovorio da je teško govoriti o tačnom iznosu štete, jer postoje različiti faktori koji je definišu.

"Ona će sigurno biti veća, ako se ova situacija nastavi", rekao je Čadež za TV Pink.

Predsjednik PKS je istakao da je od kolega iz Hrvatske čuo da je šteta za hrvatsku privredu oko milion evra dnevno i uputio apel Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) da se pronađe rješenje.

Čadež je upozorio da ova situacija ne pogađa samo privredu Srbije i Hrvatske, nego i cijele jugoistočne Evrope i Evropske Unije.

Ekonomista Mahmut Bušatlija je, komentarišući odnose između Srbije i Hrvatske, rekao da sankcije znače povratak u prethodno stanje međudržavnih odnosa i da je to dug period koji nanosi štetu objema stranama.

"Svi zaboravljaju da je sankcije lako donijeti, ali da izlazak iz tih sankcija nije nimalo jednostavan, ni lak", rekao je Bušatlija.

Bušatlija je istakao da ga brine činjenica da se sada jasnije vidi disproporcija u ekonomskoj saradnji između Hrvatske i Srbije, jer Srbija Hrvatskoj sprečava prolaz robe, a Hrvatska Srbiji sprečava prolaz putnika.

Potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i finansije Josip Zaher je u uključenju u istu emisiju rekao da u toj komori već dva dana pokušavaju raditi na stabilizaciji odnosa i na normalizaciji mjera i protoka roba u oba smijera.

"Naglašavam kako nam trenutno svima mora biti prioritet pronalazak zajedničkog rješenja, kako bismo omogućili nesmetano poslovanje hrvatskih i srpskih privrednika", dodao je Zaher.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )