FOTO: InfoBijeljina

Najznačanije kulturno-istorijske znamenitosti ovog kraja koje su vidljivo istaknute na grbu grada i opštine Bijeljina su: manastir Tavna, zgrada opštine, Knez Ivo od Semberije i Filip Višnjić. Grb Bijeljine je usvojen 2. februara 1994. godine. Simboli gra

Teška vremena stvorila su dvojicu najznamenitijih ljudi Semberije: Kneza Ivana Kneževića i guslara Filipa Višnjića koji od našeg vremena postaju simbolom ovog grada kao čuvari štita na velikom grbu Grada i Opštine Bijeljina. Knez Ivo od Semberije (1760 - 1840. godine) je najizrazitiji srpski dobrotvor i humanista koji je u toku Prvog srpskog ustanka otkupio brojno srpsko roblje prodavši cjelokupno imanje, a time je postao opšti simbol srpske plemenitosti. Filip Višnjić (1767 - 1834. godine) je najpoznatiji srpski guslar, a ispjevao je veličanstveni ep o nastanku nove Srbije Početak bune protiv dahija čime je sebi obezbjedio epitet "srpskog Homera". Oba ova velikana morali su kao i veliki dio ovog naroda, posle neuspjeha ustanka da bježe u Srbiju 1809. godine.

Zgrada opštine u Bijeljini izgrađena je između 1908. i 1910. godine kao namjenska reprezentativna zgrada nove opštinske administracije. Zgrada je rađena približno u neoklasicističkom stilu sa centralnim dijelom i dva prostrana krila, od kojih je centralni dio ukomponovan i u bedemsku krunu na grbu grada i opštine Bijeljina. Zgrada opštine tako predstavlja najprepoznatljiviji detalj u Bijeljini. 


Grb Bijeljine

Na plavom štitu, blago zašiljenom, između dva goluba u kantonima (naspramnim poljima), uzajamno suočena i podignutih i približenih krila, silueta krstom nadvišene kupole nad tamburom Manastira Tavne koja se uzdiže iz srebrne stope štita u kojoj se povišena crvena greda oslanja na isti takav stub. Štit je nadvišen zlatnom bedemskom krunom sa četiri vidljiva merlona (uzvišena stupca), koji simbolišu Grad sa preko 100.000 stanovnika. U centralni dio krune ukomponovan je centralni rizalit (istaknuto pročelje) glavne fasade Skupštine grada Bijeljina, takođe od zlata.

Držači štita su: Filip Višnjić, u narodnom odijelu, koji desnom rukom na grudima pridržava gusle i Knez Ivo od Semberije u onovremenoj odjeći, koji lijevom rukom na grudima pridržava vreću sa novcem. Uz Filipa Višnjića je koplje zastave Republike Srpske, opervažene zlatnim resama, a uz Kneza Ivu od Semberije isto takvo koplje sa koga se vije zlatnim resama opervažena zastava Bijeljine, sa simbolima Manastira Tavne i rječice Tavna. Oba koplja imaju zlatne ferule (nosače) i zlatnu figuru goluba sa štita na vrhu.

Postament (osnova) je travom obrasla ravnica, dok su uz sam štit postavljeni zlatni klas pšenice desno i zlatni klip kukuruza lijevo. U dnu je bijela traka ispisana slovima „BIJELjINA“.

 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )