FOTO: null

Informacija o zagađenju vazduha na području Grada Tuzla uz urgenciju Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštitu okoline TK za provođenje plana preventivnih mjera vezano za zagađenje vazduha za pomenuto područje, bila je tema razma

Kako se moglo čuti za vrijeme sjednice, a koja je održana u srijedu, Gradsko vijeće traži od Elektroprivrede BiH da okonča projekat odsumporavanja u Termoelektrani Tuzla. Prema riječima gradonačelnika Jasmina Imamovića, Termoelektrana Tuzla trenutno slovi za najvećeg zagađivača zraka na području grada.

˝Najveći problem pravi Termoelektrana Tuzla, odnosno Elektroprivreda BiH. Ako godišnje spali četiri miliona tona uglja, a najviše zimi, onda smo mi najugroženiji od spaljivanja već pomenute količine, te desetina tona sumpor-dioksida. U Tuzli smo toplificirali sve kolektivne objekte, a kad bi sad uradili to i sa svakim individualnim objektom opet bi imali problem tamo gdje je on glavni, odnosno u TE Tuzla˝, naglasio je Imamović.


Kako riješiti problem?

Dalje dodaje da se problem može riješiti ugradnjom sistema za odsumporavanje. ˝Energeska zajednica je naložila BiH da se to uradi. Time bi se riješilo 95 posto problema.  Elektroprivreda ima novac da to uradi, i to je neophodno. Mi ćemo na tome potencirati i time ćemo riješiti dio problema. Onda nam dolazi rješavanje problema u saobraćaju, mjerama energetske efikasnosti, zeleni val,…˝, nastavio je Imamović.


Tuzlaci se guše u zagađenom zraku

Prvi čovjek Tuzle je u razgovorima sa menadžmentom Elektroprivrede BiH naišao na razumjevanje vezano za već pomenute zahtjeve.

Na upit da li će uslijediti proglašenje određenih mjera zaštite prema građanima, Imamović je kazao da je Gradu Tuzla neophodno vratiti nadležnosti u ovom segmentu. ˝Gradovima je oteta nadležnost, čak i inspekcija.

Nama treba ekološka inspekcija da mi možemo poduzimati mjere zaštite građana od onih koji vrše zagađenje. Nama su potrebne nadležnosti. Sve ovo o čemu se govori je u nadležnosti ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK, a njega danas (u sriejdu, op.a.) na sjednici nema˝, naglasio je Imamović.


Što prije krenuti u realizaciju projekta bloka “7” u Termolektrani Tuzla

Kažimo i to da Gradsko vijeće Tuzla zahtijeva od Vlade Federacije BiH da se što prije pristupi realizaciji projekta bloka “7” u Termolektrani Tuzla, kako bi se postojeći blokovi zamijenili ekološki prihvatljivim.

Do realizacije ovog projekta, neophodno je da Elektroprivreda BiH sukladno Zakonu o zaštiti okoliša izdvoji sredstva na ime dodatne naknade radi kompenzacije zbog aerozagađenja i ugrožavanja zdravlja ljudi na području grada Tuzla. Gradsko vijeće Tuzla, traži da se sredstva na ime kompenzacije zbog ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi, izdvoje već u 2016. godini.

Takođe, traži se od Tuzlanskog kantona, da se pristupi izmjeni Plana interventnih mjera s ciljem uspostavljanja konkretnih mehanizama i aktivnosti na spriječavanju aerozagađenja i zaštite zdravlja građanki i građana.

Dalje se navodi i da je neophodno nastaviti aktivnosti na toplifikaciji grada Tuzla, realizaciji ekoloških projekata i apliciranju kod fondova EU za ove projekte, intenzivirati uspostavi zelenog vala i provesti druge mjere iz nadležnosti Grada Tuzla, koje su uzroci aerozagađenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )