FOTO: InfoBijeljina

Riba uginula, smrad se širi, gradska uprava Bijeljine traži krivca

Dugo očekivano uređenje kanala “Dašnica” u Bijeljini konačno je počelo. Međutim, ne ide sve prema planu. Nakon što je voda iz kanala ispuštena, došlo je do pomora ribe i smrada u gradu. Građani i ribolovna društva ogorčeni.

Uređenje kanala “Dašnica” razljutilo je građane Bijeljine. Protok vode kroz kanal skroz je zaustavljen. Riba je uginula, smrad se širi. Stanovništvo strahuje.

“Sramota, nije mala već velika. Ja sam Bijeljinka rođena i ovako kanal nikad nije izgledao, a živim pored kanala maltene. Ne mogu da stojim – guši, ubi smrad”, kaže jedna sugrađanka.

“Ovo je ekološka katastrofa i za ovo bi morao neko da odgovara, da se krivična prijava piše i opštinskim organima, i vodoprivredi, gdje se ne zna, ni ko pije ni ko plaća. I to sve nauštrb građana”.

Ogorčeni su i ribari. Dašnica je u maju poribljena sa 50 kilograma mlađi šarana. Mjesec dana kasnije riba je završila na suvom.

“Mi smo imali pionirsko prvenstvo, otkazali smo zbog toga, zatečeno smo, priča da smo poribljavali, a biće puštena voda – nismo mi znali, tek je na 10 dana bila priča da će se izvoditi radovi, niko nije rekao kako će se izvoditi”, kaže Miodrag Đukić iz Sportsko-ribolovnog društva “Riba” iz Bijeljine.

Osnovna namjena uređenja kanala jeste regulacija vode i zaštita od poplava. Vrijednost projekta je dva miliona i 400 hiljada evra.

Na nedavno održanoj prezentaciji Projekta “Uređenje kanala Dašnice” iz Gradske uprave je poručeno da će se, umjesto prvobitno planiranog betona, obala i dno kanala obložiti prirodnim materijalima da bi se u vodotoku sačuvao živi svijet. 

Sada je alarm upaljen, Gradska uprava traži krivca.

“Mi ćemo uspostaviti saradnju sa Ministarstvo poljoprivrede i zamjenikom koji je zadužen za vodu i da ustanovimo čija je to greška, jer ne možemo tolerisati takve stvari; veliki infrastrukturi radovi treba da se vode, ali, s druge strane, moramo da vodimo računa o ribnom fondu i građanima svakako, ali krivca treba da nađemo”, rekao je gradski menadžer Miloš Stevanović.

S obzirom na to da radovi traju tek 6 dana, a rok za završetak je 540 radnih dana – stanovnicima Bijeljine ostaje samo da se nadaju da će nadležni što prije da reaguju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )