FOTO: null

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da on i odbornici okupljeni oko Srpske demokratske stranke neće prisustvovati sjednicama Skupštine Grada, dok se ne riješi pitanje nelegalnih smjena na prethodnim sjednicama.

- Sud još nije donio odluku, a kada je donese mi ćemo je ispoštovati kakva god da bude. Do tada, mi poštujemo skupštinsku većinu, jer imaju 16 odbornika. Međutim, pokazalo se da skupštinska većina ima za cilj samo da smjenjuje kadrove koji je nisu podržali, te je razriješeno dužnosti šest načelnika odjeljenja, tri direktora, 20 članova komisija i deset članova upravnih i nadzornih odbora - istakao je Mićić.

On je pojasnio da su svi novoimenovani načelnici odjeljenja počeli da rade.

- Poštovao sam Zakon i u skladu sa tim dobili su rješenja. Oni su smatrali da im je nešto uskraćeno, te su slali upravne inspektore, ali se pokazalo da je čitava procedura urađena u skladu sa Zakonom. Načelnici čija rješenja su bila takva da mogu početi odmah da rade, došli su odmah, a oni čija rješenja su stupila na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, morali su sačekati taj dan - obrazložio je Mićić, dodajući da se nekima žurilo, jer vjerovatno očekuju da će im mandat ionako biti kratak.

Gradonačelnik je istakao da je on šef Gradske uprave, te da načelnici moraju to da poštuju, a ne da oni biraju šta će da rade i u kojim kancelarijama.

- Neke načelnike smo veoma dobro prihvatili, kao što je slučaj sa načelnicima finansija, društvenih djelatnosti i boračko-invalidske i civilne zaštite, dok smo za načelnike privrede i poljoprivrede i stambeno-komunalnih poslova u strahu da nas opet ne izdaju, kao što su to učinili kada su promjenili stranku, te moram dobro razmisliti koja ovlaštenja mogu da im povjerim. Oni su napustili SDS samo da bi postali načelnici - naveo je gradonačelnik Bijeljine.

On je istakao da nova Skupštinska većina nije usvojila ni realizovala ni jedan bitan projekat za ovaj Grad.

- Sa Dnevnog reda su skinuli Regulacioni plan „Centar“, da se ne bi više moglo graditi. Neće da usvoje Plan parcelacije, koji je bitan da bi se otvorila nova radna mjesta. Preko 20 firmi je zainteresovano da ulažu u industrijsku zonu, a Skupština to odgađa - istakao je Mićić.

Državna firma iz Srbije „Novi sad GAS“ uložila je 11 miliona evra i napravila kompletnu gasovodnu mrežu u Bijeljini, a Vlada Republike Srpske ne želi da da saglasnost da se ovo realizuje.

- Ministar industrije, energetike i rudarstva  u Vladi Republike Srpske Petar Đokić mi je više puta potvrdio da je ovo vrlo bitan projekat, ali nikako da se izda saglasnost za njegovu realizaciju. „Tehničke greškice“ koje prema riječima ministra još „škripe“ su samo politika - istakao je Mićić i dodao da se svi projekti, osim onih koji zavise od Narodne skuštine Republike Srpske i onih koje donosi skupština Grada, realizuju prema planu. 

Gradonačelnik je predložio da lokalna zajednica usvoji odluku da se dvadeset konvertibilnih maraka po toni odvaja kao podsticaj za pšenicu, koja je predata u magacine i silose.

- Proizvoidnja je sve teža i naši ratari su u veoma teškoj situaciji. Mi se trudimo da im pomognemo koliko god možemo - naveo je Mićić i najavio sastanak sa proizvođačima pšenice i mlinarima.

Budžet Grada je stabilan, a sredstva se isplaćuju u skladu sa prioritetima, te je na prvom mjestu socijalna pomoć.

Iz Gradske uprave je najavljeno da će uskoro početi izgradnja nasipa na Drini, za šta je obezbjeđeno 4,5 miliona KM.

- Radimo i na uređenju Grada. U prethodnom periodu je uređen gradski park i putevi za koje je to bilo neophodno, pokošena je trava i sve funkcioniše u najboljem redu. Opozicija kada traži nešto što nije čisto u Gradu, može da nas prozove samo za deponiju, a deponija i služi za odlaganje otpada - naveo je Mićić, te istakao da predsjednik bijeljinske Skupštine Grada Dragan Đurđević previše priča o lošim stvarima, što više govori o njemu samom, nego o onome o čemu priča.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )