FOTO: null

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, te gradonačenik Mostara Ljubo Bešlić sastali su se večaras u hotelu “Bosna” u Banjaluci na radnoj večeri uoči Konferencije o 20-oj godišnjici Dejtonskog sporazuma, u organiz

Radnoj večeri prisustvovao je i zamjenik gradonačelnice Dejtona Met Džozef, za koga je nešto ranije organizovao prijem Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Džozef je ovom prilikom iznio prijedlog gradonačelnice Dejtona da Banjaluka, Sarajevo i Mostar potpišu memorandum o konkretnim oblicima saradnje sa ovim američkim gradom.

On je rekao da će u Dejtonu biti izgrađerna jedna vrsta zida koja će simbolično sadržavati kamenje iz Starog mosta u Mostaru, te vijećnica iz Novog Grada i Sarajeva.

Gavranović je istakao da je Grad Banjaluka apsolutno raspoložen da uđe u ovu priču.

“Sutra smo domaćini jedne veoma značajne konferencije o Dejtonskom sporazumu, koji je donio mir i prosperit ovim postorima. Ovo je jedinstvena prilika da se gradonačenici tri najveća grada u BiH sastanu. Na sutrašnjoj konferenciji o Dejtonu vjerovatno se nećemo u mnogo čemu složiti, u nečemu hoćemo, ali važno je da se sastajemo i da neprestano vodimo dijalog”, istakao je Gavranović.  

On je istakao da je informisao gospodina Džozefa o stanju u Banjaluci i o nastojanjima grada da razvije privredu u gradu te da se što prije osposobe kapacitete za nova zapošljavanja. Zamjenik gradonačelnika Dejtona Met Džozef, kazao je da je prijatno iznenađen saznanjem o tome koliko sličnosti postoji između Banje Luke i Dejtona.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, zahvalio se gradonačeniku Gavranoviću na na pozivu i istakao zadvoljstvo sto je večeras u Banjaluci

Jer, kako je naveo počinje jedno novo poglavanje gradova u BiH što se poklopilo sa sutrašnjom Konferencijom o Dejtonu.

“Dejton je mjesto koje je donijelo Bosni mir, a sigurno da je i najgori mir bolji od bilo kakvog rata. Međutim, bitno je napomenuti da su mnoge odluke Dejtonskog sporazuma donesene od strane OHR tumačeno jednostrano, tako da je bilo i sada ima dosta nezadovoljstva u vezi s njim”, istakao je Bešlić.

On je rekao da je dosta dugo vremena u BiH na snazi bilo jedno intenzivno nametanje političkih odluka.

“Sada imamo period intenzivnog nenametanja odluka, iako ima dosta prostora; da se pojedine nametnu,  ako nemamo dovoljno hrabrosti da se sami dogovorinmo”, istakao je Bešlić.

Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog održavanja sastanka i konferencije o Dejtonu.

“Sarajevo kao glavni grad BiH već ima ima dobru saradnju sa Dejtonom, ali ja mislim da bilo važno i da tri najveća grada u BiH imaju dobru saradnju kod projekata, da pomažemo jedni drugima onoliko koliko je to moguće”, istakao je on.

On je naglasio da kapciteti Dejtona nisu iscrpljeni ni blizu onoliko koje mogućnosti on pruža, te da ne postoji jedinstveno mišljenje u BiH o Dejtonu, ali da je važno što povezuje tri grada najveća grada u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )