FOTO: InfoBijeljina.com

U BiH, osim u Mostaru, danas se održavaju lokalni izbor na kojima će građani birati 120 načelnika i 22 gradonačelnika.

Birališta su otvarena su jutros u 07.00 sati,  a priliku da ostvare biračko pravo građani će imati do 19.00 sati. Izbori se prvi put održavaju u uslovima epidemije Covid-19.

Pravo glasa ove godine ima 3.283.380 birača.

Na lokalnim izborima biraće se 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska vijeća u Federaciji FBiH (FBiH), 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih vijeća u FBiH, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

Zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 opštini za 23 kandidata, a ove godine prvi put se na lokalnim izborima gradonačelnik Istočnog Sarajeva bira neposredno, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske.

Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika na lokalnim izborima 2020. godine biraju se i 3.142 vijećnika/odbornika od kojih 23 predstavnika nacionalnih manjina.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od kojih 425 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za opštinska vijeća, odnosno skupštine opština ili gradska vijeća, odnosno skupštine grada i Skupštinu Brčko distrikta, te 196 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.

U osnovnim izbornim jedinicima Domaljevac-Šamac, Orašje, Teočak, Mrkonjić Grad, Jezero, Olovo, Grude, Ravno i Usora na glasačkom listiću za načelnika/ gradonačelnika nalazi se samo po jedan ovjereni kandidat.

U BiH je formirano ukupno 5.759 biračkih mjesta, uključujući 388 redovnih mobilnih timova.

Po jedno biračko mjesto biće otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Za ove lokalne izbore akreditovano je 109 međunarodnih posmatrača, 120 posmatrača političkih subjekata i 3.824 posmatrača udruženja građana.

Birači će, uz pokazivanje jednog od važećih identifikacionih BiH dokumenata /lična karta, vozačka dozvola, pasoš/, na biračkom mjestu dobiti kombinaciju glasačkih listića i na taj način ostavriti svoje biračko pravo.

Izbori u Mostaru zakazani su za 20. decembar i biće to prvi izbori nakon 12 godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )