FOTO: RTL

Za potpunu zabranu rada nedjeljom u trgovini glasalo je 94,31 odsto anketiranih građana RS, pokazali su rezultati ankete "Rad nedjeljom u trgovini" koju je sproveo Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

Anketa je sprovedena putem internet sajta Saveza sindikata RS i putem stranice na društvenoj mreži Facebook.

"U anketi je ukupno glasalo 1.565 građana, od kojih je za potpunu zabranu rada nedjeljom u trgovini glasalo 1.476 građana ili 94,31 odsto. Za ograničenje rada na prvu smjenu glasalo je 56 građana ili 3,58 odsto, dok je 33 građana ili 2,11 odsto glasalo da rad treba dozvoliti bez ograničenja", pokazuju rezultati sprovedne ankete.

Đuro Amidžić, član Republičkog odbora ovog sindikata, rekao je da radnici u trgovini rade u teškim uslovima, a posebno radnice.

"U trgovini se pojavio problem nekvalifikovane radne snage, jer radnici nisu zadovoljni uslovima, male su plate, nije plaćen noćn rad. Tamo gdje nema sindikalnih organizacija poslodavci na radnike vrše svakodnevni pritisak", rekao je Amidžić. On kaže da je svaki dan sve teže naći bilo kakvog radnika, a ne samo onog kvalifikovanog, te da je sve veće opšte nezadovoljstvo radnika u trgovini.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da traže potpunu zabranu nedjeljom za šta je potrebno dosta vremena, te da su spremni pristati i da se za prvi korak ograniči rad nedjeljom, ali da će oni nastaviti svoju akciju do potpune zabrane.

Istakao je da su ograničavanje rada nedjeljom već podržali Višegrad i Mrkonjić Grad, koji su to već učinili.

"U anketi smo čuli glas naroda i za nas je ovo fantastičan podatak koji nam daje snagu da nastavimo dalje s ovom inicijativom", kaze Savanović.
Dodao je da narednih dana očekuje i pozitivan stav Saveza opština i gradova RS koji će raspravljati o ovoj inicijativi.

Savanović je napomenuo da je prosjčna plata radnika u trgovini 711 KM u koju ulazi i topli obrok, te prevoz.

"Zbog teškog položaja radnika u trgovini, nemogućnosti normalnog funkcionisanja, zbog odliva radne snage iz ove oblasti, zbog odlaska van RS čitavog naroda, zbog potrebe da pomognemo tim ljudima krenuli smo s ovim aktivnostima", kaze Savanović.

Naglasio je da za poslodavce nema opravdanja  kada kažu da će to dovesti do otpuštanja radnika, da će trgovina propasti i da će izgubiti profit.

"Petak je dan kad se najveći promet ostvaruje, a promet nedjeljom je 50 odsto manji za razliku od radnog dana", naglašava Savanović.

On kaže da već imaju zeleno svjetlo od pojedinih poslodavaca, a da najveći problem i bunt stvaraju veliki tržni centri čiji vlasnici i nisu iz RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )