FOTO: InfoBijeljina

Pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Nemanja Kovačević apelovao je na građane Srpske da ne kreću na put u zemlje EU, osim u slučaju da imaju državljanstva država u koje su se uputili.

"Čak i u tom slučaju neka provjere sve putne informacije i režime na granicama tih zemalja", rekao je Kovačević, napominjući da je bilo slučajeva da su građani koji su se proteklih dana zaputili na put u zemlje EU bili vraćani sa granica Slovenije, Hrvatske i Mađarske, nakon čega su, prema pravilima nadležnih, morali da budu smještani u karantine u Republici Srpskoj i BiH.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije u Banjaluci rekao da je šengenski prostor zatvoren 17. marta za sve osobe koje dolaze van Šengena.

"Dakle, uspostavljene su interne kontrole na državnim granicama i drugačiji granični režimi u okviru članica EU. Mjere se u tim zemljama često mijenjaju i bez posebne najave, što treba imati u vidu prilikom planiranja putovanja", rekao je Kovačević.

On je naglasio da će u slučaju vraćanja sa neke od granica zemalja EU ili regiona građani u povratku u Srpsku i BiH biti smještani u karantine u trajanju od 14 dana.

Kovačević je poručio da će građani biti smještani u karantine i ukoliko se odluče da dođu u Srpsku i BiH tokom predstojećih vaskršnjih praznika.

Kada je riječ o pet studenata iz Srpske koji borave u SAD-u na programu razmjene, Kovačević je rekao da bi ovi visokoškolci trebalo da budu evakuisani 9. aprila posebnim letom.

"Oni bi po povratku trebalo da budu smješteni u poseban karantin u Tesliću", rekao je Kovačević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )