FOTO: InfoBijeljina

Bijeljina, sa više od 100.000 stanovnika kao drugi grad po veličini u Republici Srpskoj, nema gradski prevoz, a svakodnevno se suočava sa saobraćajnim kolapsom i ekološkom posljedicama koje uzrokuje više od 50.000 registrovanih motornih vozila.

Auto-prevoznici ističu da gradski prevoz za njih nije isplativ bez subvencija iz budžeta grada.

Vlasnik najvećeg auto-prevoznika u Bijeljini "Semberijatransporta" Pantelija Mitrović rekao je da bez finansijske podrške grada, ova firma, a ni drugi auto-prevoznici ne mogu organizovati gradske linije.

"Godinama smo ukidali pojedine polaske i sada je, poslije 15-16 godina, došlo dotle da se sve svelo na prevoz učenika i linije za njih iz ruralnih naselja. Svi auto-prevoznici voze samo školske linije. Bez podrške grada ostalo nije moguće, a potrebe svakako ima", rekao je Mitrović.

On je podsjetio da je u Bijeljini saobraćaj višestruko uvećan u odnosu na raniji period od deset i više godina.

U Gradskoj upravi Bijeljina ranije su naveli da je organizovan taksi prevoz koji predstavlja jedini vanlinijski prevoz ljudi.

"Na području Bijeljine ima 97 samostalnih taksi prevoznika i 24 vozila u posjedu pravnog lica", precizirali su u Gradskoj upravi.

Na području Bijeljine registrovano je pet auto-prevoznika sa 17 redovnih linija, koje pokrivaju 90 odsto ruralnih naselja, ali organizovanog gradskog prevoza još nema.

Zbog toga najviše trpe penzioneri, ali i srednjoškolci i studenti, jer su škole smještene na periferiji grada.

Prema eleboratu o izvodljivosti organizovanja gradskog saobraćaja i prevoza, koji su prije desetak godina uradili Direkcija za razvoj grada i Saobraćajni fakultet i CIPS institut iz Beograda, za subvencije ovog posla neophodno je iz budžeta godišnje izdvojiti milion KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )