FOTO: null

Grad Bijeljina se u parničnim postupcima pojavljuje u ulozi tužene strane pred nadležnim sudovima u 81 predmetu, a u ulozi tužitelja u 22 predmeta koji su u radu, navodi se u izvještaju gradske administracije.

Izraženo u novcu, procijenjeno je da se od grada Bijeljina po ovim sporovima potražuje gotovo 2,6 miliona KM, dok grad kroz sudske sporove potražuje više od 1,6 miliona KM. 

Stanje u ovoj oblasti usaglašeno je između Pravobranilaštva Republike Srpske, sjedište zamjenika u Bijeljini i gradskih odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i za imovinsko-pravne poslove. 

U izvještaju, koji će naredne nedjelje razmatrati Skupština grada, navodi se da su parnični postupci najbrojniji, najznačajniji i najsloženiji i od velikog značaja za ostvarivanje imovinsko-pravnih interesa grada Bijeljina, a oni se odnose na predmete vezane za stvarna prava na nekretninama i obligacione odnose. 

Prema podacima za vanparnične postupke, po osnovu eksproprijacija i izvršenja pravosnažnih sudskih odluka od grada Bijeljina se potražuje 756.000 KM. 

Prema pravosnažno okončanim predmetima, grad Bijeljina u 36 slučajeva kao tražilac izvršenja potražuje više od 792.000 KM, a u svojstvu izvršenika je u osam predmeta i duguje 436.000 KM.  

Grad Bijeljina se direktno ili indirektno pojavljuje i u drugim predmetima kao jedna od zainteresovanih strana, a to su upravni predmeti kojih ima 658. 

To su predmeti koji se odnose na uzurpacije, prenose prava u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i prenosu prava raspolaganja imovinom jedinice lokalne samouprave, Zakonom o stvarnim pravima, kao i takozvani predmeti sudskog miješanja, koji se ne mogu novčano izraziti.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )