FOTO: null

Banjaluka - Iznenađujuća književna raznovrsnost, od romana, poezije, proze, književne kritike, pa sve do crtice, stavila je na slatke muke stručni žiri Udruženja književnika srpske, Podružnica Banjaluka, pri izboru najboljih djela iz protekle godine koja

Ipak, ove godine nagrađene su dvije knjige, i to "Nezavršena priča" Pante Stevića i "Kapije Hada" Radmila V. Radovanovića, a priznanja su im uručena na svečanosti koja je održana u utorak uveče u prepunoj vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Prema riječima književnika i predstavnika žirija Milenka Stojičića, na konkurs je stiglo 25 knjiga, što je iznenađujuće "u vremenu kada je sfera društva pod jednom kritičnom tačkom kada je u pitanju odnos prema književnosti".

- Kada je u pitanju knjiga Pante Stevića, riječ je o žanru crtice, koji je pomalo zaboravljen i baš zbog toga je zanimljivo i bitno da je u žanrovskom kolopletu on ponudio jedno ovakvo djelo - kazao je Stojičić.

Pjesnik Radmilo Radovanović, prema Stojičićevim riječima, zanimljiv je po tome što je pokušao ono što je, možda najteže u poeziji, a to je da grčku mitologiju "pronađe" u svom zavičaju.

- On je dva vremena, ono drevno helensko i naše, u spisateljskom kreativnom luku spojio i utkao u svoje pjesme - kazao je Stojičić.

Laureati nisu krili zadovoljstvo zbog osvojenih nagrada, a ono što ih svakako spaja je asketska posvećenost njenom veličanstvu - lijepoj pisanoj riječi, kao i autobiografska nit u stvaranju književnog djela.

- Kroz tri ciklusa pjesama u knjizi "Kapije Hada" iskazao sam pjesničke ispovijesti o ljubavi, životu i smrti. Zato su ove pjesme pune ljubavnih evokacija, vraćanja u djetinjstvo, zavičajnih slika, sentimenta i mojih varijacija - kazao je pjesnik Radmilo V. Radovanović.

Pored poezije, ovaj pjesnik je pasionirani ljubitelj slikarstva, pa se na koricama njegovih knjiga uvijek može vidjeti reprodukcija nekog maestralnog književnog djela.

Nagrađena knjiga Pante Stevića "Nezavršena priča" je treća iz trilogije, a kako je rekao ovaj nagrađeni književnik, kroz svoj kreativni izraz pokušao je da ispriča priču o jednoj porodici koja je potekla iz ruralne sredine.

- Nagrada mi mnogo znači, jer je to ipak priznanje da ono što radimo ima vrijednost i uvažavanje od stručne kritike, kao i od čitalaca, koji na kraju i čine živo djelo koje stvaramo - istakao je Stević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )