FOTO: null

Specijalno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) Tihomira Gligorića zbog sumnje da je nesavjesnim radom oštetio tu ustanovu za 264.297 KM.

Gligoriću je stavljeno na teret da je od 1. januara 2008. do 30. aprila 2013. godine, dok je bio na poziciji direktora, svjesno kršio zakone i očigledno nesavjesno postupao i suprotno zakonima koristio novac RUGIP-a i time pričinio veću imovinsku štetu.

U Specijalnom tužilaštvu RS nisu precizirali o kojem je krivičnom djelu riječ, ali "Glas Srpske" saznaje da je optužnica podignuta na osnovu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koji je protiv Gligorića u aprilu prošle godine podnijela Služba za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije MUP-a RS. U MUP-u su tada kazali da je Gligorić osumnjičen da je zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja tako što je omogućio nezakonito isplaćivanje naknada za potrebe svog i smještaja deset radnika RUGIP-a. Gligorić je zakup stanova na području Banjaluke pravdao mjerama štednje i potrebom smještaja radnika na terenu. Zanimljivo je da nisu sačinjavani spiskovi korisnika stanova jer bi se na taj način vidjelo da su stvarni korisnici stanova bili rukovodioci Uprave.

Na području Banjaluke u periodu od 2008. do 2013. godine zakupljeno je deset stanova, a mjesečna kirija je iznosila između 400 i 1.000 KM. Na nezakonitu isplatu naknada za smještaj u svim izvještajima u spornom periodu ukazivala je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Gligorić je kazao da nije kriv za djela za koja ga tereti Specijalno tužilaštvo, naglasivši da su stanove koristili radnici koji su radili na važnim projektima za Srpsku, poput izgradnje autoputeva, radova u vezi sa Andrićgradom i popisom stanovništva.

- Radi se o ugovoru o zakupu stanova za realizaciju sedam projekata od opšteg značaja za RS i nije riječ ni o kakvoj mojoj samovolji. Trebalo je angažovati ljude od Trebinja do Novog Grada, a iznajmljivanje stanova je bilo jeftinije od smještaja u hotelima - rekao je Gligorić.

On je istakao da mu je za uspješno obavljene poslove stigla optužnica.

- Nigdje mi se ne stavlja na teret da sam ja stekao imovinsko-pravnu korist. Iza svega stoje predsjednik RS Milorad Dodik i tužilac Mladen Mitrović - istakao je Gligorić.

Specijalno tužilaštvo dostavilo je optužnicu protiv Gligorića na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Posebnog odjeljenja za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala Okružnog suda u Banjaluci.


Prijava

Tihomir Gligorić je lani, zajedno sa bivšim direktorom "Šuma RS" Neđom Ilićem, prijavljen tužilaštvu zbog sumnje da su krivičnim djelima nanijeli štetu od 670.000 maraka. Gligorić tvrdi da je ta istraga obustavljena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )