FOTO: InfoBijeljina.com

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić otvorila je danas u Bijeljini konferenciju o zaštiti potrošača i istakla da je cilj ovog regionalnog skupa razmjena iskustava o problemima potrošača na terenu i jačanje saradnje u pravcu što boljeg obrazovanja i zaštite prava potrošača.

"Kao jedan od nosilaca zaštite potrošača Ministarstvo trgovine i turizma kontinuirano radi na razvijanju i poboljšanju njihovih prava, a razvijanjem saradnje između različitih nosilaca te zaštite u regionu iz vladinog i nevladinog sektora, nadamo se da ćemo doći do smjernica za dalji rad usmjeren na unapređenje kvaliteta života građana", rekla je Gašićeva novinarima.

Ona je navela da resorno ministarstvo ima veoma dobru saradnju sa udruženjima za zaštitu potrošača, kojih ima 10 u Republici Srpskoj, te da od 2007. godine izdvaja sredstava za podršku njihovom radu.

Gašićeva je napomenula da su u prvoj polovini godine potrošači udruženjima u Republici Srpskoj podnijeli 1.800 pritužbi, ističući da treba obrazovati i potrošače i trgovce da znaju svoja prava i način kako da izraze probleme i kome da usmjere pritužbe.

"Strateški cilj politike zaštite potrošača je unapređenje kvaliteta života građana i ostvarivanje i zaštita osnovnih prava i interesa potrošača i Vlada Republike Srpske će nastaviti da podržava nosioce zaštite prava potrošača jer je zajednički cilj da se ova oblast unaprijedi, a potrošači što bolje zaštite i obrazuju da najbolje ostvare svoja prava", zaključila je Gašićeva.

Pomoćnik ministra u sektoru zaštite potrošača u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije Srbije Višnja Rakić pohvalila je regionalno okupljanje u Republici Srpskoj i ukazala na značaj razmjene iskustava u oblasti zaštite potrošača.

Ona je rekla da je u Srbiji pri kraju izrada nacrta novog zakona o zaštiti potrošača koji nije pretrpio bitne izmjene, ali je implamentirao skoro sve direktive EU, a urađena je i petogodišnja strategija razvoja zaštite potrošača.

"Akcenat smo stavili na vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora, jer sudovi su jako zatrpani, sudski postupak dugo traje i predmeti često zastare, a u startegiji i zakonu smo implementirali da su trgovci u obavezi da učestvuju u vansudskom rešavanju potrošačkih prigovora i da njihovo neodazivanje dovodi do prekršajnog postupka", navela je Rakićeva.

Ona je istakla da je jedan od prioriteta strategije edukacija školske djece, kako bi u budućnosti Srbija imala obrazovane i zadovoljne potrošače, kao i trgovce, na obostrano i realno zadovoljstvo.

Zoran Nikolić iz udruženja za zaštitu potrošača u Srbiji rekao je novinarima da je tržište regiona skoro identično, kao i ponašanje potrošača i trgovaca, zbog čega je dragocjena svaka razmjena iskustava, a kao najvažniji cilj je naveo edukovanog potrošača, jer je efikasnije raditi preventivno, nego sanirati posljedice.

Nikolić je dodao da je u Srbiji od početka godine podneseno više od 22.000 prigovora potrošača.

Predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" iz Bijeljine Jovan Vasilić rekao je novinarima da se na ovom području 70 odsto žalbi odnosi na usluge ekomskog interesa - stuja, voda, telefon i druge komunalne usluge, a ostalo na trgovačke usluge.

Prema njegovim riječima, od početka godine u Bijeljini je podneseno 300 pritužbi potrošača.

Vasilić je ukazao na zakonsku obavezu svake lokalne zajednice i značaj formiranja i rada savjeta za ekonomske usluge i komisija u preduzećima koja su davaoci tih usluga.

Dvodnevna konferencija "Jačanje saradnje i razmjena iskustava nosilaca zaštite potrošača" održava se u hotelu "Ras" u Etno-selu "Stanišići".

U radu konferencije učestvuju predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Nacionalne organizacije potrošača Srbije, federalnog Ministarstva trgovine, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, Konkurencijskog savjeta BiH, Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, Agencije za nadzor nad tržištem BiH, kao i udruženja potrošača iz Republike Srpske i Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )