FOTO: srpskainfo.com

Sa posebnim fokusom na najosjetljivi dio privrede, mikro, mala i srednja preduzeća, oporavku privrede od gubitaka uzrokovanih pandemijom virusa korona značajno doprinosi i Garantni program, kao mjera Vlade Republike Srpske.

Bez obzira na to da li su namijenjeni za finansiranje osnovne djelatnosti, obrtna sredstva ili investicione troškove, krediti kod komercijalnih banaka privrednim subjektima dostupni su po posebno prilagođenim uslovima, dok 70 odsto garancije na svaki pojedinačni kredit daje država, posredstvom Garantnog fonda.

Cilj Garantnog programa je olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima za privredne subjekte koji su, suočeni s pandemijom virusa korona, svoje poslovanje morali da prilagode novonastaloj situaciji, te da potpuno obustave ili poslovne aktivnosti svedu na minimum.

Na ovaj način sredstva Garantnog fonda bankama smanjuju rizik, što privrednicima omogućava jednostavniji i brži pristup kreditnim sredstvima, neophodnim za dalje poslovanje u kriznim okolnostima.

Prema prvim podacima banaka uključenih u Garanti program, privrednici se za ovakav vid pomoći s popuštanjem mjera odlučuju nakon povratka poslovnim aktivnostima, a najčešće s ciljem prilogođavanja novom tržištu, koje zahtijeva tranformaciju poslovanja ili isplate plata radnicima.


U toku dosadašnjih aktivnosti predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske potpisali su ugovore o garantovanju sa 11 komercijalnih banaka, koje učestvuju u Garantnom programu Srpske za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona.

– Osnovni cilj Garantnog programa, koji je kreirala Vlada RS, jeste da se firmama pomogne da prevaziđu poteškoće u koje su zapale. Ovo je nakon direktne podrške Vlade kroz plaćanje poreza, doprinosa i minimalnih plata onima čije poslovanje je bilo ugroženo ili potpuno zaustavljeno, novi vid podrške privredi. Ovo što mi radimo u vezi s Garantnim programom treba odvojiti od redovnih aktivnosti Garantnog fonda, jer mi ovdje u suštini nastupamo samo kao servis Vlade Republike Srpske – rekao je Radivoja Krčmar, direktor Garantnog fonda RS

Vrijednost Garantnog programa u pogledu maksimalnog iznosa garancije je 50 miliona KM, a ciljani nivo kredita koje banke i mikrokreditne organizacije iz vlastitih sredstava odobravaju iznosi 238 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )