FOTO: klix.ba

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri člana Fudbalskog saveza FBiH zbog organizovanog kriminala, primanje mita, dara ili drugih oblika koristi radi namještanja utakmica.

Optužnica je podignuta protiv predsjednika Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza FBiH Vladimira Dominkovića (53) iz Orašja, te sudija "A" liste Prve lige FBiH za takmičarsku sezonu 2019/2020. Ilije Živkovića (39) i Kenana Bajraktarevića (36) iz Brčkog.

U optužnici se navodi da je Dominković, kao ovlašteno lice, u drugoj polovini 2019. godine delegirao Živkovića i Bajraktarevića za sudije na određenim fudbalskim utakmicama Prve lige FBiH, nakon čega su od uprava i predstavnika fudbalskih klubova primili dar u iznosu od 3.000 do skoro 7.000 KM po meču-

- Zauzvrat su uticali na ishod utakmica - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da su Dominković, Živković i Bajraktarević protivpravno stečenu korist dijelili međusobno, te da su policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH prikuplili dokaze da su optuženi preuzeli novac na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Tužilaštvo BiH će tražiti oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi, te zabranu obavljanja bilo kakvih dužnosti u fudbalskim i takmičarskim aktivnostia u trajanju od pet godina, navodi se u saopštenju.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, te prezentovanjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )