FOTO: null

Panonsko more, iako izgubljeno prije par miliona godina, krije još uvijek mnoge misterije, i s vremena na vrijeme izbaci na nekadašnje prostranstvo kojim je vladalo po neki dokaz o svom postojanju.

70-tih godina u Crnim pećinama na Majevici pronađeni su fosilni ostaci koji svjedoče o postojanju Panonskog mora. Na ulazu jedne  od majevičkih pećina pronađen je monolit sa alkama obima oko  40 cm koje su visile na horizontalnim produžecima usađenim u monolit  tako čvrsto da se nisu mogle iščupati ni pomjeriti,  iz čega se dalo zaključiti da se radi o izuzetnoj čeličnoj leguri od koje su napravljene. Pored još nekoliko alki koje su pronađene na tom lokalitetu primjećeno je na zidovima  unutar pećina bezbroj okamenjenih školjki.

Nije ništa senzacionalno, još manje spektakularno, već, može se reći uobičajeno, da se svakodnevno na na području Majevice  (a i malo šire) pronalaze okamenjeni ostaci Panonskog mora. Na takvom jednom lokalitetu “Baljak “i “Kose-Vucijak “u blizini Ugljevika nedavno su pronađeni fosili životinjskog svijeta Panonskog mora. Lokalitet  „Baljak“  je inače poznat i po nalazištu keltskog novca (tetrаdrаhmа), iz trećeg vijekа prije nаše ere.

Ekipu portala InfoBijeljina prožimao je neki čudan osjećaj, tu u majevičkoj šumi, jer kada shvatite da niste u šumi već na "dnu mora", među glavonošcima, školjkarima, u nekom drugom svijetu ne tako davnom u zemljinoj istoriji.

Na lokalitetu se jasno vide ostaci Panonskog mora iz srednjeg miocena odnosno badena što odgovara starosti od prije nekih 15-ak miliona  godina. Vide se  tu kosturi ježinaca i školjkara koji su živjeli  u pjeskovitoj  okolini, a najčešći se može vidjeti ježinac i  Clypeastete školjke iz vrste pectinidae. To što se  na ovom lokalitetu pronalaze uglavnom klipeastere ne znači da nisu postojali i drugi ježinci, već se radi o tome da je njihova ljuštura zbog kompleksnosti građe najbolje očuvana, odoljela svim procesima koji su se događali.

Ovo je  specifičan lokalitet na području Majevice  jer se na jednom mjestu mogu vidjeti i najstarije naslage bilja i fosila koje svjedoče  o bogatoj geologiji ovog kraja.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )