FOTO: null

Bivša portparolka Haškog tužilaštva Florens Artman, koja je osuđena za nepoštovanje suda, privedena je u Hagu.

Artman je u Hag došla na izricanje presude Radovanu Karadžiću, a policija ju je sprovela u zgradu dok je ispred suda davala izjavu za medije.

Niko nije još dao zvaničan komentar na privođenje bivše saradnice Karle del Ponte, a očekuje se da zvanično objašnjenje dobijemo nakon izricanja presude Karadžiću.

Dok je policija sprovodila Artmanovu u zgradu bilo je komešanja među okupljenima, među kojima su bile porodice žrtava zločina u BiH i članice udruženja Majke Srebernice. 

Oni su pokušali da zaštite Artmanovu od policije, govorili su "ne dajte je" i "ona je sa nama", "ona je naša, traži pravdu", ali se situacija posle nekoliko minuta smirila, Artmanova je krenula sa policijom i nije bilo većih incidenata. 

Florens Artman osuđena je pred Haškim tribunalom na sedam dana zatvora zbog nepoštovanja suda i objavljivanja dva poverljiva dokumenta u svojoj knjizi "Mir i kazna" u kojoj je opisala rad Tribunala. 

Prvobitno je sud Artman kaznio sa 7.000 evra, ali je odluka kasnije preinačena u kaznu zatvora od sedam dana zatvora. 

Haški tribunal ranije je izdao i nalog za hapšenje Florens Artman, ali je Francuska 2011. godine odbila da je izruči. 

Artmanova je nakon svoje karijere u Tribunalu postala jedan od najglasnijih kritičara rada ovog suda UN.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )