FOTO: rtrs

Predsjednik Јevrejske zajednice u BiH Јakob Finci izjavio je danas da su Јevreji neugodno iznenađeni pojavom antisemitiskih natpisa u Tuzli i Sarajevu.

"Јednostavno, mada to nije neki preveliki incident, morali smo reagovati jer koga jednom zmija ujede, a Јevreje je i te kako ujela, taj se i guštera boji", rekao je Finci Srni.

On je istakao da je bolje reagovati na vrijeme i skrenuti pažnju stanovnicima BiH da su Јevreji ravnopravni građani na ovim prostorima već više od 450 godina i da se nikada nikome nisu zamjerili, već da su uvijek pomagali kome god su mogli, zbog čega nisu zaslužili ovakav tretaman.

"Mi znamo da je sad jedan trend mesijanstva u cijeloj Evropi, pa i šire, i da takvih incidenata ima svugdje, ali nismo se nadali da će se takvo nešto desiti i u BiH", naveo je Finci.

Prema njegovim riječima, policija je snimila antisemitske grafite u Tuzli i Sarajevu i radi svoj posao.

"Međureligijsko vijeće će ovo uvrstiti u svoju da kažem knjigu postupaka kojima se napadaju prava vjernika u BiH, to je redovan posao koji Vijeće radi", dodao je Finci, koji je član Skupštine ove organizacije.

Član Јevrejske zajednice u BiH Igor Kožemjakin objavnio je su se u posljednjih nekoliko dana desila dva antisemitska incidenta u Tuzli i Sarajevu i da se u oba slučaja radi o ispisivanju grafita na zgradama i ulazima zgrada u kojima žive članovi Јevrejske zajednice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )