FOTO: glassrpske

Stočari širom Republike Srpske koji su pretrpjeli štetu koja se mjeri stotinama maraka po jednom grlu mogu da računaju na 4,5 miliona maraka iz Kompenzacionog fonda, kako bi uspjeli da sačuvaju i zanove proizvodnju.

 
Saglasni su u tome uzgajivači junadi i svinja koji za “Glas Srpske” ističu da ova pomoć stiže u pet do 12, jer je ionako ugroženu stočarsku proizvodnju pandemija virusa korona dodatno poljuljala.
 
Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je da je ova pomoć spas u zadnji čas.
 
- Gubici su lani bili toliki da ni ovaj blagi rast cijena ne može da nam nadoknadi štetu. U prosjeku sam po svakoj svinji imao gubitak od oko 100 maraka. Za junad je šteta bila nešto manja samo iz razloga što je Vlada RS organizovala interventni otkup pa nas je to spaslo - rekao je Mitrović, koji godišnje uzgaja oko 3.000 bikova i 10.000 svinja.
 
On je kazao da je u Srpskoj oko 2.000 uzgajivača tovne junadi dodavši da će pomoć Kompenzacionog fonda dobro doći da se zanovi proizvodnja a to je ključno za opstanak svake farme.
 
- Potražnja nije loša, ali su cijene uvoznog mesa toliko niske da mi u tom slučaju tržišnu utakmicu gubimo u startu - upozorio je Mitrović i dodao da je cijena svinja 2,7 maraka po kilogramu žive vage, dok je za kilogram žive vage junadi potrebno 4,2 marke. Mitrović naglašava da su te cijene u prosjeku za oko pet odsto više u odnosu na isti period lani.
 
Da ova pomoć dolazi u pravi čas saglasan je i predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić koji naglašava da se u uzgoju krmača bilježe najveći gubici.
 
- Urušen je kompletan stočni fond. S obzirom na to da na nivou BiH nije postignut dogovor o zaštiti domaće proizvodnje, ova pomoć je životno pitanje opstanka naše proizvodnje - istakao je Maljčić.
 
Dodao je da će pomoć iz budžeta Srpske bar donekle zagasiti požar koji guta domaću proizvodnju.
 
Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS zaključio je da su ispunjeni uslovi za dodjelu sredstava za podršku proizvođačima junećeg i svinjskog mesa, priplodnih grla u svinjarstvu i pčelarima, a radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona za 2021. godinu.
 
Isplata 4,5 miliona maraka vršiće se na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 
Stočna hrana
 
Goran Mitrović je kazao da stočarima ne ide naruku ni slab rod žita kao ni poskupljenje stočne hrane.
 
- Ni u najsretnija vremena, kada se sijao svaki pedalj zemlje,  nismo sami mogli da proizvedemo dovoljno hrane za stoku. Sada je situacija još teža, jer su cijene otišle u nebo. Primjera radi, tona kukuruza dostiže 540 maraka - rekao je Mitrović.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )