FOTO: facebook

Dvadesetdvogodišnji Filip Božić je matematičar i entuzijasta koji je prije nekoliko dana završio studije matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Primorska u Sloveniji. Njegova upornost, kao i podrška porodice i prijatelja, pomogli su mu da studije završi za samo dvije i po godine, s prosjekom 10.

- Prije svega, želim spomenuti da to nisu uspjesi koji su se dogodili preko noći. Često u šali kažem da mi je bilo potrebno 18 godina usavršavanja, učenja, putovanja kako bih uspio "preko noći". Uspjeh je proces, a ne događaj. Neprekidan rad na sebi me karakterisao i izgradio kao ličnost. Kada govorimo o osjećajima, moram se osvrnuti na rečenicu Tomasa Edisona koja glasi: "Pokaži mi potpuno zadovoljnog čovjeka i pokazat ću ti neuspjeh." Emocija mi redovno pomaže u pronalasku fokusa, a nove ideje, misli i realizacije vode me naprijed - smatra Božić.

Govori da kao student u inostranstvu nije imao puno dodira s visokim obrazovanjem u Bosni i Hercegovini. Siguran je, kaže, da su najbolji učenici iz BiH daleko konkurentniji sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja.

- U Sloveniji je na mene najviše ostavilo utisak to što sam imao mogućnost studiranja na engleskom jeziku. Ono što je mene fasciniralo sa Slovenijom je da oni imaju najbolje osmišljen sistem studentske ishrane u Evropi. Od svakog obroka u restoranima se refundira određena svota novca - istakao je Božić za "Avaz".

Filip Božić objašnjava zašto je matematika kao disciplina za njega bitna.

- Jedan je od načina na koji iskazujem kreativnost, gdje se kreativnost događa u istraživanjima, problemima, novim idejama. Najljepša vrlina u vezi s matematikom je da je ona ista svugdje, na cijelom svijetu i na svim jezicima. Ne pravi nikakve granice. Ja matematiku isključivo smatram alatom koji me uči da razmišljam, a posebno da razmišljam drugačije. S obzirom na to da se za moju ličnost vežu i neke druge sfere interesiranja koje sve više prevladaju, trenutno matematiku koristim kako bih unaprijedio logiku. Logika je najvažnija - rekao je Božić.

Filip je nakon završetka fakulteta u Sloveniji dobio pozive od nekoliko svjetskih univerziteta da nastavi školovanje. Neki od njih su Univerzitet u Oksfordu, Univerzitet u Parizu, Univerzitet u Helsinkiju, Univerzitet u Barceloni, Politehnički univerzitet u Milanu... Kaže da mu je to velika želja, ali odluka zavisi od puno drugih faktora.

- Oni su prije svega finansijske prirode. Studije na renomiranim svjetskim univerzitetima i u državama s visokim standardima su veoma skupe. Dobio sam i nekoliko ponuda za posao u kompanijama u BiH i inostranstvu, te želim sabrati realne mogućnosti i potražiti balans - zaključio je Božić. 

Najveću podršku je imao od roditelja. Istakao je da su oni podjednako zaslužni za sve njegove uspjehe.

- Od malih nogu su u meni prepoznali moju osobnost i vrijednost te to podsticali do današnjih dana. U djetinjstvu su mi stvorili osjećaj da su trud i rad atraktivni, čime su uticali na razvoj mog talenta i logike, te sam im i danas zahvalan na tome. Zaista mi je drago jer su taj sistem vrijednosti prepoznali i prenijeli ga na mene - kazao je Božić za "Avaz".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )