FOTO: KSS

Svjetska košarkaška federacija objavila je novu listu favorita pred Svjetsko prvenstvo u Kini na kojoj Srbija zauzima prvo mjesto.

Na prethodnoj listi selekcija Sjedinjenih Država je bila na čelu, ali su je izabranici Aleksandra Đorđevića posle sjajnih izdanja na Akropolis kupu u Atini pomjerili na drugu poziciju.

Vladajuće tijelo svjetske košarke navodi četiri razloga zašto je Srbija deset dana prije početka šampionata prvi favorit, a svi se vode na ono što se dešavalo na utakmici sa Grčkom. U objašnjenju odluke navodi se da kada jedan tim pobijedi Grčku, koja u sastavu ima Janisa Adetokumba, pred 18.000 navijača, a bez svojih glavnih zvezda Miloša Teodosića i Nikole Jokića, to pokazuje njegovu snagu i ne postoji niko ko više zaslužuje poziciju broj jedan. Uz sve to stoji i poruka: Javite nam kako izgleda pogled sa vrha.

Amerikanci su tako pali na drugu poziciju, a iz FIBA navode da je čudno staviti ih na nju, ali da je novi broj jedan nagrađen za odlične igre poslednjih nedelja. Za ‚drim tim‘, ako se tako može nazvati posle svih otkaza, stoji da će svakako biti reprezentacija koju treba pobijediti u Kini, bez obzira na listu favorita, a takođe je zanimljivo da ona nikada nije osvojila titulu svjetskog šampiona u Aziji. Takođe, nijedan tim do sada nije osvojio tri titule zaredom na Svjetskom prvenstvu, pa je pred izabranicima Grega Popovića izuzetno težak zadatak.

Treće mjesto pripada Špancima, a slijede ih Francuzi, Grci i Litvanci, dok prvih deset kompletiraju selekcije Argentine, Rusije, Australije i Brazila. Crnogorci su na 23. poziciji među 32 tima, pošto su izgubili tri mjesta, pošto su poraženi u sve tri prijateljske utakmice u Francuskoj. Između ostalih, iza njih su, Iran, Senegal, Portoriko, Južna Koreja, Venecuela i Obala Slonovače.

Svjetsko prvenstvo na programu je od 31. avgusta do 15. septembra.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )