FOTO: null

Jubilarni 20. Međunarodni festival malih scena i monodrame Istočno Sarajevo biće održan od 8. do 12. decembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Selektor festivala LJubo Božović izrazio je nadu da će ovogodišnja manifestacija ispuniti očekivanja i da će kod publike naići na pozitivne kritike. 

Na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu Božović je najavio da će i ove godine na repertoaru biti pet predstava i četiri monodrame. 

On je istakao da je kao selektor ovog najstarijeg festivala u Republici Srpskoj imao obavezu da dovede izuzetno kvalitetne predstave. "Nastojao sam da ove godine dovedem sve profesionalne pozorišne kuće koje su garancija visokog nivoa kvaliteta ovogodišnjeg jubilarnog festivala", rekao je Božović. 

On je naveo da će se publici predstaviti i pozorišne institucije koje garantuju dobre predstave, kao što su Narodno pozorište iz Beograda, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, kao najstarije srpsko pozorište, te Narodno pozorište iz Republike Srpske. 

"Tu su i poznati autori kao što su Aca Popović, Erik Emanuel Šmit, a biće prikazane i dvije Nušićeve predstave. Među rediteljima ćemo imati poznata imena kao što su Egon Savin i Predrag Štrbac", dodao je Božović. 

Od poznatih glumaca Božović je najavio Nelu Mihailović, LJubomira Bandovića, Irfana Mensure, te istaknute glumce iz Republike Srpske Aleksandara Stojkovića, Željka Stjepanovića i Nikolinu Jelisavac. 

Na repertoaru se nalaze i monodrame o poznatom pjesniku Momčilu Nastasijeviću i umjetnici Nadeždi Petrović. 

Direktor Kulturnog centra Mladen Janković rekao je da će to biti posebne večeri za grad Istočno Sarajevo, koji je poseban kulturni prostor, u čijem obilježavanju festival ima poseban značaj. 

On je napomenuo da će u okviru ceremonije otvaranja u galeriji Kulturnog centra svečano biti otvorena izložba posvećena prvom festivalu monodrame održanom u srpskim Hadžićima 1995. godine, čiji je autor teatrolog Rade Simović. 

U okviru svečanog otvaranja i zatvaranja biće održani bogati programi u kojima će učestvovati profesori i učenici Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo. 

Predsjednik žirija Festivala je Rade Simović, a članovi Vitomir Mitrić i Dragan Elčić. 

Biće dodijeljene četiri nagrade i to za najbolju predstavu, za najbolju monodramu, te za najboljeg glumca i glumicu. 

Pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. 

U utorak, 8. decembra, publika će imati priliku da vidi predstavu Branislava Nušića "Opasna igra" u izvođenju Pozorišta Slavija Beograd. 

U srijedu, 9. decembra, biće prikazana monodrama "Pesnik za pesnike - Momčilo Nastasijević", u izvođenju i režiji Ivana Perkovića, a potom predstava Žolta Požgaja "Bilo jednom u maju", koju će izvesti glumci Nikšićkog pozorišta. 

Publika će u četvrtak, 10. decembara, moći da pogleda monodramu "Nadežda Petrović" koju igra Biljana Đurović, kao i predstavu Erika Emanuela Šmita "Mali bračni zločin" Narodnog pozorišta Beograd. 

Glumac LJubomir Bandović u petak, 11. decembra, predstaviće se publici monodramom Duška Premovića "Kontraš", a glumci Srpskog narodnog pozorišta izvešće predstavu Branislava Nušića "Autobiografija". 

U subotu, 12. decembra, glumac Irfan Mensur izvešće monodramu "Glumac kaži nešto smešno", a Narodno pozorište Republike Srpske predstaviće se publici predstavom "Mrešćenje šarana" Aleksandra Popovića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )