FOTO: null

BEOGRAD - Srpski lingvista i akademik Slobodan Remetić izjavio je povodom 8. marta da ženama društvo treba da da počasti ukoliko se ostvare kroz višestruko materinstvo jer tako snaže naciju i da im osigura sigurnu egzistenciju, a ne da im kroz feminizacij

Remetić je u izjavi za Srnu ocijenio da je feminizacija, koja je sve više prisutna, vještačko pitanje i razaranje književnog modela jezika iza kog stoje dobro plaćeni pojedinci i projekti.      

"Postoje projekti koji su lepo plaćeni i od kojih neko lepo živi. A nije važno da li će neko biti lingvistkinja, članica Akademije ili sociologinja, već kako će društvo prema ženi da se odnosi", rekao je Remetić.   

On je istakao da bi prioritet trebalo da bude bolji život žene, da ih poslodavci ne otpuštaju kada saznaju da su u drugom stanju, odnosno da one ne odustaju od materinstva da bi radile, a ne samo da im kroz feminizaciju jezika daju prividna prava.   

"Dajte da kao država uredimo da ženi koja rodi troje djece poboljšamo uslove života, a to da li će njihova zanimanja biti u ženskom rodu - to je vještački nametnuto", konstatovao je Remetić.   

On je napomenuo da je i prilikom izrade Enciklopedije Republike Srpske bilo izvjesnih blokada u radu jer je bilo nesuglasica u vezi sa potisivanjem odrednica "lingvistkinja","sociologinja" i slično.   

"Od mene je tada zatraženo mišljenje. Ja sam napravio anketu među kolegama i cijeli elaborat o toj temi", rekao je Remetić.   On je ponovio da bi zajednica trebalo da se zapita koji su razlozi da se između 150.000 i 200.000 Srpkinja godišnje odluči na prekid trudnoće, a ne da se bave sporednim stvarima.   

"Imamo mi mnogo prečih problema. Pogledajte samo ove rialitije na medijima i njihov uticaj. Eto na primer Farmu. 

Dajte da mi imamo farme u LJevča Polju, na Vlašiću i Romaniji. Dajte da žene na njima rade, da rađaju anđele i da tako zadobiju sva priznanja i materijalna i emocionalna, a ne da im kad odluče da budu majke kažu - napolje", kategoričan je Remetić.   

Prema njegom mišljenju, pametne i emancipovane žene ne treba ni da se osvrću na 8. mart, jer je to još jedan dokaz njihove diskriminacije i upozorio da srpski jezik treba da se očuva i ne potpada pod uticaje onih koji bi da ga razore.   

"Ništa nije slučajno. Sve je režija. To je namjera. Hajde da jezik sačuvamo", poručio je Remetić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )