FOTO: InfoBijeljina

U najvećoj društvenoj mreži svijeta već koriste softver za prepoznavanje lica kako bi prepoznali ljude na fotografijama i omogućili brže ručno označavanje (tagovanje). Sad bi ga mogli proširiti i na logovanje.

Aplikacija za mobilne najveće svjetske društvene mreže uskoro bi mogla dobiti novu opciju prepoznavanja lica koja bi nam trebala olakšati logovanje, prenosi tportal.

Biometrijsko otključavanje smartfona korištenjem kamere načelno je jednostavnije i sigurnije od upisivanja lozinki. Ali, kako je Facebook poznat po zloupotrebi korisničkih podataka, ne čini se dobrom idejom dati im dozvolu za snimanje naših lica.

Na novu opciju za mobilni Facebook naletjela je istraživačica Jane Manchun Wong. Kako je navela, trebala bi funkcionisati tako što bi korisnik snimio video selfie, što bi u Facebooku potom koristili za potvrđivanje identiteta pri logovanju.

Taj bi video, navodno, trebao biti obrisan 30 dana nakon što je identitet potvrđen, ali nigdje još nije navedeno hoće li biti obrisan ukoliko ta potvrda nije stigla.

U Facebooku već koriste softver za prepoznavanje lica kako bi prepoznali ljude na fotografijama i omogućili brže ručno označavanje (tagovanje). Te tehnologije koriste i brojni pametni telefoni, od Appleovog iPhonea pa dalje, ali razmjerno malo ih je dovoljno sigurno za biometrijsko potvrđivanje identiteta.

Hoće li zaživjeti i kad bi se to moglo dogoditi, zasad nije poznato. Takođe je nepoznato hoće li se video zapisima korisnika baviti ljudi ili roboti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )