FOTO: null

Prehrambena industrija ,,Sava Semberija,, dnevno može da preradi 400 tona sirovina, ali koristi samo dio svojih kapaciteta, jer su semberski poljoprivrednici nedovoljno zainteresovani za isporuku povrća i voća, rekao je vlasnik ove fabrike Milorad Krstić.

On kaže da će "Sava Semberija" sigurno ispuniti plan proizvodnje, jer nisu postavljeni maksimalni ciljevi, niti je plan povećan u odnosu na prethodne godine, iako ima sigurno tržište. 

"Najveći dio kvalitetnih sirovina uvozimo iz Makedonije i Srbije, ali trebaju nam veliki domaći kooperanti, poput Poljoprivrednog dobra `Semberija`, da bi mogli da planiramo proširenje proizvodnje", rekao je Krstić nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, koji je posjetio ovu fabriku. 

Krstić je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom saradnjom sa Poljoprivrednim dobrom "Semberija", koje ima stručnu radnu snagu i velike obradive površine za proizvodnju povrća, saopšteno je iz bijeljinske gradske administracije. 

Mićić je ocijenio da je "Sava Semberija" jedan od najvažnijih privrednih potencijala u Bijeljina i naveo da lokalna uprava godinama preduzima mjere kako bi podržala saradnju proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda. 

"Subvencionisali smo nabavku bezvirusnog rasada, u saradnji sa bankama smo omogućavali da se proizvođačima plati za isporučene proizvode, svake godine se subvencioniše ugovorena isporuka poljoprivrednih proizvoda...", rekao je Mićić. 

On je istakao da se mora naći način da se poboljša kvalitet proizvoda sa semberskih polja, ali i da se podstakne udruživanje, odnosno ugovaranje otkupa, jer samo tako poljoprivrednici i prerađivači mogu biti konkurentni na tržištu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )