FOTO: Glas Srpske

Iako Granična policija BiH za šest mjeseci ove godine nije zaplijenila nijednu marku koju su građani pokušali prokrijumčariti, nezakonit prenos novca preko državne granice nije rijetka pojava, pa su tako graničari lani otkrili oko pola miliona KM, koje su građani sakrivali u dječjim pelenama, omotima od čokoladica, ali i kutijama za lijekove.


U Graničnoj policiji pojašnjavaju da pojedinac prema entitetskim propisima bez prijave preko granice može da iznese do 20.000 KM, dok za veće iznose putnici moraju imati odobrenje Ministarstva finansija RS ili Ministarstva finansija FBiH. Ističu da se građani često ne pridržavaju tog pravila, te da preko granice nastoje da prokrijumčare daleko veće sume od dozvoljenih.

- Tokom 2018. godine zaplijenjene su razne valute u vrijednosti od 445.501 marku, a u 2017. godini 163.159 KM. Najveće iznose novca otkrivamo na aerodromima u Sarajevu i Tuzli, a na nezakonit način novčanice su u proteklom periodu nastojali prenijeti državljani Italije, Turske, Libije, Švedske, Holandije, Katara, Kine, kao i domaći građani - navela je portparol Granične policije BiH Jasminka Mujić i dodala da su najčešće oduzete valute evri, američki dolari i švedske krune.

Ona je istakla da je najveći iznos otkrivenog novca posljednjih godina bio 250.000 dolara, koji je u oktobru 2015. nastojao da prošvercuje državljanin BiH prilikom ukrcavanja na let za Beč.

- Jedna od većih suma koju su pronašli naši službenici je i 66.550 evra. Taj novac krajem decembra prošle godine pokušala je prenijeti šezdesetpetogodišnja Italijanka na letu Sarajevo - Istanbul. Takođe, na graničnom prelazu Gradiška u oktobru 2015. godine spriječen je nezakonit prenos 47.500 evra. Novac je otkriven prilikom granične kontrole putničkog vozila kojim je upravljao državljanin Holandije, Srbije i BiH - rekla je Mujićeva.

Veću sumu novca, 40.000 evra, u junu prošle godine preko granice je pokušao prenijeti i pedesetšestogodišnji Turčin, koji nije imao potrebnu dokumentaciju za prenos novca, a mlađeg državljanina Libije u maju 2018. granična policija je spriječila u krijumčarenju 34.500 američkih dolara i 2.500 evra.

Mujićeva je pojasnila da Granična policija novac otkriva pregledom putnika, prtljaga, vozila, ali i uz pomoć specijalne opreme koju posjeduju za te namjene.

- Na aerodromu u Mostaru imamo pomoć službenog psa, belgijskog ovčara Maverika. To je prvi pas u BiH koji otkriva novčanice i koji je zajedno sa svojim vodičem, policijskim službenikom Leom Zovkom prošao tromjesečnu obuku u Francuskoj - dodala je Mujićeva.

Delegat u Domu naroda BiH Dušanka Majkić kaže da pojava krijumčarenja novca nije, niti može biti iskorijenjena u BiH, uprkos tome što graničari ove godine nisu zaplijenili nijednu marku.

- Iza takvih radnji sigurno stoje neke nove metodi kojima se Granična policija BiH mora pozabaviti. Iako ove godine nije zaplijenjena ni marka, to ne može prestati, posebno ne u ovakvoj zemlji u koju svi sumnjaju i vjeruju da se to može lako uraditi. Krijumčare ohrabruje činjenica da je u nekoliko navrata to bilo prilično uspješno urađeno - smatra Majkićeva.

UIO
U Graničnoj policiji BiH ističu da oni samo oduzmu novac, a da o njegovoj daljoj sudbini odlučuju druge institucije.

- Otkriveni novac, kao i njegove vlasnike u dalju nadležnost predajemo službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te Deviznom inspektoratu RS - kazali su u Graničnoj policiji BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )