FOTO: pixabay

Na učestalost zamjene dijelova na kolima ne utiče samo broj pređenih kilometara, već i model i godište automobila, kao i sam način vožnje.

Neki dijelovi će se usled korišćenja trošiti normalnim tempom koji lako može da se predvidi, dok drugi faktori, kao što je način vožnje i put po kakvom vozite, mogu da ubrzaju, ili uspore, propadanje.

Zato vam dajemo listu dijelova koji se često mijenjaju na osnovu broja pređenih kilometara.

Naravno, ove brojke ne znače da bi odmah trebalo da zamijenite određene dijelove ako ste prešli određeni broj kilometara, ali će vam dati ideju o tome šta u budućnosti možete da očekujete kada je vaš automobil u pitanju.

- Filter za ulje treba mijenjati na svakih 3 do 6 mjeseci, ili nakon pređenih 5.000 do 8.000 kilometara.

- Brisače na šoferšajbni bi trebalo mijenjati na svake dvije godine.

- Vazdušni filter bi trebalo mijenjati maksimalno na svake tri do četiri godine, ili nakon pređenih 50.000 do 80.000 kilometara.

- Kočiona pločica može da počne da pokazuje probleme nakon 50.000 do 112.000 pređenih kilometara. Učestalost mijenjanja zavisi i od tipa vozila - pedale na većim vozilima se brže troše nego na malim, ali i od vašeg načina vožnje.

- Akumulator ne zavisi toliko od broja pređenih kilometara, ali bi ga trebalo mijenjati nakon 4 ili 5 godina.

- Farovi bi trebalo da budu zamijenjeni nakon 5 do 7 godina, u zavinosti od toga koliko često vozite noću. Vožnja po neravnim putevima takođe može da skrati njihov životni vijek, ali se ovo ne odnosi na Xenon ili LED modele.

- Svjećice normlano traju 160.000 kilometara, ili oko 8 godina ako u prosjeku prelazite 20.000 kilometara godišnje.

- Klinasti kaiš bi trebalo da traje oko 120.000 kilometara, ili 6 godina.

- Alternator može da traje koliko i vaš auto, ali može da počne da pokazuje probleme nakon 5 ili 6 godina (100.000 do 120.000 pređenih kilometara).

- Pumpa za gorivo je slična alternatoru. Ona konstantno radi i može da je ošteti rđa unutar rezervoara. Ako često vozite sa malo gorvia u rezervoaru, to može da dovede do problema.

- Pumpa za vodu takođe može da traje vječno, ali i da se pokvari nakon 6 do 8 godina vožnje (120.000 do 160.000 pređenih kilometara). A prvi simptom će biti pregrijavanje motora.

- Senzori motora najčešće traju do 240.000 pređenih kilometara, ali vrlo lako može da se desi da neki senzori otkažu i ranije. Pokvaren senzor će najčešće aktivirati Check engine svjetlo na komandnoj tabli.

- Životni vijek kvačila najviše zavisi od načina na koji vozite, ali bi trebalo da potraje 160.000 pređenih kilometara uz normalnu vožnju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )