FOTO: pixabay

Kada je u pitanju prostor za skladištenje, random access memory (RAM) je i dalje najbolje rešenje po pitanju brzine koje novac može da kupi.

Međutim, korišćenjem besplatnog softvera (ImDisk) sistemska memorija može da se konvertuje u prostor za skladištenje podataka poznat kao RAM Disk.

Drugim riječima, možete da dio RAM-a koji vaš PC ima pretvorite u super brz prostor za skladištenje podataka.

Šta je RAM disk?

Softver podiže blok memorije (koliko korisnik odredi), koji kasnije može da se koristi kao virtuelni hard disk koji će Windows prepoznati. I ove hard diskove možete da podižete i gasite bukvalno za nekoliko minuta.

Najbolje je koristiti aplikacije koje ne koriste memoriju za keširanje, i riječ upozorenja - RAM diskovi nisu trajni, jednom kada ugasite kompjuter, sav sadržaj kompjuterske memorije biće obrisan.

Ali s obzirom na to da danas većina korisnika ne gasi kompjuter, već se odlučuje za hibernaciju, sadržaj može biti dostupan duže.

Razlog za korišćenje RAM diska jeste njegova brzina, velika brzina.

Sa samo 4GB radne memorije možete da instalirate često korišćene aplikacije koje će osetititi fenomenalno visoke brzine pisanja i čitanja - što bi u praksi trebalo da znači brže vreme učitavanja i energičnije performanse.

SATA SSD može da dostigne brzinu od 500MBps prilikom pisanja/čitanja, a testovi su pokazali da RAM disk može da dostigne brzine od 8.7/15.8GBps, što je gotovo 30 puta veća brzina.

Za razliku od drugih nadogradnji, RAM disk je tehnički besplatan, samo odlučujete da drugačije rapsoredite kompjuterske resurse.

Ipak, postoje određena ograničenja. Brzinu najviše određuje sistem, a ako imate lošiji sistem, i brzine će biti sporije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )