FOTO: Glas Srpske

Evropska unija zatražila je od zvaničnika BiH da što prije pronađu rješenje u vezi sa popunjavanjem Doma naroda Parlamenta FBiH nakon oktobarskih izbora, a trenutni odnosi na političkoj sceni ne ulivaju mnogo optimizma da će to biti i učinjeno i otklonjena opasnost da bi poslije izbora moglo doći do kolapsa u formiranju novog saziva vlasti.

Savjet EU razmatrao je stanje u BiH i donio zaključke, a niz ih se odnosi na opšte izbore zakazane za 7. oktobar. U jednom od njih pozvali su vlasti da hitno izmijene izborni okvir da bi bilo obezbijeđeno sprovođenje rezultata izbora. Zaključeno je da svi politički lideri treba da preuzmu odgovornost i pronađu rješenje u vezi sa Domom naroda Parlamenta FBiH. Savjet EU je izrazio žaljenje zbog nedostatka volje za kompromisom koji su do sada pokazale političke stranke, uz ocjenu da druga pitanja u vezi sa izborima, među kojima su i lokalni izbori u Mostaru i izbor članova Predsjedništva BiH, treba rješavati nakon izbora.

Ključ za rješenje pitanja koje je apostrofirala EU je u rukama SDA i HDZ-a BiH. Iako su proteklih mjeseci intenzivirani razgovori u koje su se uključili i predstavnici međunarodne zajednice, dogovor nije na pomolu. Stav EU se poklapa sa odlukom Ustavnog suda BiH donesenom na osnovu apelacije predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Bože Ljubića u kojoj je ocijenjeno da je sadašnji način izbora delegata u Dom naroda federalnog parlamenta, kako je propisano Izbornim zakonom, diskriminatorski i da ga treba mijenjati.

Iz HDZ-a BiH ističu da nisu optimisti da se može išta napraviti jer dogovora nije bilo ni lani, a kamoli sada u predizborno vrijeme.

- HDZ BiH želi kompromis, a drugi dođu sa zahtjevima i ne žele da se pomjere ni sekund. Glasaju u federalnom parlamentu ne pitajući Hrvate ni za mišljenje o prijedlogu, jer znaju da imaju dovoljno glasova. To nije iskreno i ne vjerujem da će se nešto spektakularno dogoditi prije izbora, a poslije šta će biti bog zna. Naš stav je da na svim nivoima budu birani legitimni predstavnici naroda. To je sve povezano. Ne može ovdje ovako, tamo onako. U odluci Ustavnog suda jasno piše na svim nivoima - rekla je zamjenica predsjedavajućeg Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Zdenka Džambas.

U SDA kažu da su opredijeljeni za sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u pogledu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

- Izašli smo sa jasnim stavom da Parlament BiH usvoji izmjene zakona da bi bilo tačno određeno koliko iz kojeg kantona treba biti izabrano predstavnika konstitutivnih naroda u Dom naroda. To je jedino realno rješenje, a u tom pravcu idu i preporuke EU - kaže zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović koji očekuje da će ovo pitanje biti riješeno do izbora.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović kaže da je važno da HDZ i SDA nađu kompromis prije izbora i prije nego što bude kasno.

Sve što se više bližimo izborima, dogovor je sve manje realan. Ako bude postojalo dovoljno spremnosti, moguće je rješenje, a bez toga možemo očekivati problem prilikom primjene izbornih rezultata i krizu zakonodavne i izvršne vlasti FBiH i zakonodavne na nivou BiH. Za SNSD je izuzetno važno da bude konstituisan Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH - rekao je Prodanović, koji smatra da treba odustati od maksimalističkih zahtjeva i poštovati odluku suda.
 

Najvažniji ostali zaključci Savjeta EU

*Usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH u skladu sa međunarodnim standardima treba da bude najviši prioritet uz usvajanje izmjena zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i novog zakona o sukobu interesa

*Pozdravljamo usvajanje nekih od reformi orijentisanih na put BiH ka EU poput izmjena Zakona o akcizama i strategije u oblastima zaštite životne okoline i ruralnog razvoja

*Očekujemo od BiH da obezbijedi potpuno i efikasno sprovođenje Reformske agende u skladu sa akcionim planom koji je dogovoren sa vlastima u BiH

*Pozdravljamo finalizovanje odgovora BiH na upitnik Evropske komisije kroz mehanizam koordinacije i apelujemo da BiH i dalje koristi ovaj važan mehanizam

*Ponovo izražavamo opredjeljenje evropske perspektive BiH kao jedinstvene i suverene zemlje i ohrabrujemo vlasti i političke snage da prevaziđu retoriku podjela ukorijenjenu u prošlosti, zaustave veličanje osuđenih ratnih zločinaca i da promovišu pomirenje

Ključni izazovi

- Slaba vladavina prava

- Oslabljeno poslovno okruženje

- Nedostatak jedinstvenog ekonomskog prostora

- Fragmentirano regulatorno okruženje

- Velika i neefikasna javna administracija

- Značajan udio neformalne ekonomije

- Korupcija

- Neusklađenost tržišta rada sa sistemom obrazovanja

- Nedostatak podrške za investicije

- Nedovoljno jak sveobuhvatni okvir za sanaciju banaka

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )