FOTO: tportal

Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati da uvozi šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.

Prema pisanju ovog portala, procjenjuje se da će u EU biti proizvedeno 16,3 miliona tona šećera, dok će u razdoblju 2020/2021. ona dodatno pasti na 15,4 miliona tona, što znaci da će EU morati da uvozi šećer.

Navodi se da su razlozi pada proizvodnje nezainteresovanost poljoprivrednika za sijanje šećerne repe zbog niske cijene te kulture, suša, bolesti i štetočine koji napadaju šecehrnu repu, te zabrana korišćenja nekih pesticida.

Poljoprivrednici u Francuskoj i Njemačkoj koje su vodeće zemlje u sproizvodnji šećera u EU su zbog toga 2020. zasejali 2,3 odsto manje šećerne repe, što je prouzrokovalo zatvaranje jednog broja šećerana u tim zemljama, piše agroklub.

"Očekujem da ova industrija vjerovatno više neće moći da snabdijeva prehrambenu industriju", izjavio je za njemački Agrarhojte dr Herman Jozef Šmic iz fabrike "Fajfer i Langen", a prenosi agroklub.

Dodao je da je zbog suše i virusnih obeljenja u Francuskoj zabilježen pad prinosa šećerne repe za oko 25 procenata, što je najgori rezuzltat u poslednjih 20 godiina.

Šmic je ocijenio da je cijena bijelog šećera na evropskom tržištu u oktobru 2020. zbog uvoza iz Brazila pala na 381 evro za tonu, što nije dovoljno za održiv uzgoj šećerne repe u EU.

U kompaniji "Fajfer i Langen" ipak očekuju da će 2021. proizvodnja ove ratarske kulture biti stabilizovana, izmeđhu ostalog zbog ponovnog odobravanja upotrebe preparata neonikotinoida u zaštiti repe, prenosi agroklub.

Radi se o pesticidu koji je posljednjih godina bio zabranjen zbog toga što šteti pčelama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )