FOTO: null

Etno-grupa Iva iz Doboja je vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku. Grupa je učestvovala i na Međunarodnom takmičenju u Bijeljini i u kategoriji tradicionalne muzike osvojila zlatnu i srebrnu medalju.

Grupa je osnovana 2003. godine u Doboju kao samostalni vokalni ansambl. Pored izvornog narodnog muzičkog stvaralaštva, grupa se bavi i očuvanjem srpskih duhovnih - liturgijskih i paraliturgijskih pjesama.

Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe uhu današnje publike tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane. Time su ovoj muzici udahnuli svoj lični izraz, ali i duh našeg vremena.

Za kratko vrijeme izrasla je u popularan sastav koji njeguje tradicionalnu muziku.Grupa je još više dobila na popularnosti snimanjem spota za Radio-televiziju Republike Srpske za pjesmu "Dobro doš’o Hriste". 

RTRS je do sada snimila dva muzička spota za etno grupu "Iva", za pjesmu "Dobro došo Hriste" i za pjesmu "Trilogija”.

Slijedeći tragove narodnog predanja grupa "Iva" je u ove pjesme udahnula svoj lični izraz, kao i duh našeg vremena, oživljavajući ih time, ali i ostavljajući, suštinski nepromijenjenim i uvijek narodnim, u amanet budućim generacijama. 

Gostovanjima  na pozornicama gradova Republike Srpske, ali i u širem okruženju Etno-grupe "Iva" je kvalitetom izvođenja izazvala pažnju gledalaca i slušalaca i postala omiljena među ljubiteljima tradicionalnog melosa .

Na repertoaru grupe su pjesme iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

Ova grupa  izdala je i svoj  CD na kojem su se našle pjesme koje su nastale od juga i centralne Srbije preko Ozrena i Republike Srpske do Krajine. Jedna od njih je i pesma "Zelen oraj" sa Ozrena, koja je stara stotinjak godina, ali oplemenjena primjesama modernog zvuka.

- Moja želja je da pokažemo Zapadu upravo to blago naših napeva, koje samo treba obojiti komponentama zapadne muzike. U našem slučaju to je bliže američkom stilu pošto težimo očuvanju tradicionalnog srpskog muzičkog blaga u izvornom obliku, ali i kroz transformisane muzičke forme obojene modernim muzičkim jezikom u stilu "etno-jazz fusiona", kaže umjetnički rukovodilac i osnivač "Ive" Saša Pavlović.

Ove pjesme su se, kao dio narodnog predanja, vijekovima prenosile sa koljena na koljeno i živjele u narodu. Pri tome su svaka generacija i svaki pojedinac u njih unosili dio sebe bogateći ih time i čineći da ostanu uvijek jednako žive i lijepe, kaže Pavlović.

Etno-grupu "Iva" čini trinaestoro članova. To su: Teodora Pavlović violina, Bojan Trifković bas gitara, Branislav Vidović ritam i solo gitara, Saša Ristić bubnjevi i udaraljke, kao i vokali Višnja Stanojević, Milena Nikić, Mirna Delić, Olja Trifunović, Biljana Trifunović, Tamara Trifunović, Marina Pijetlović , Vanja Tomić i Nikolina Lukić.

"Iva" je nastupala širom gradova Republike Srpske i Federacije BiH, ostvarila je zapažene nastupe i Sloveniji i Srbiji i svugdje je dobro primljena.

Jedno od najznačajnih priznanja koje je do sada dobila je svakako priznanje osvojeno na  Međunarodnom takmičenju u Bijeljini gdje je u kategoriji tradicionalne muzike osvojila zlatnu i srebrnu medalju.

S obzirom da  je ime dobila po ljekovitoj travi ivi koja raste na obližnjoj planini Ozren, ova dobojska  grupa se zato trudi da na svojim nastupima opravda narodnu izreku: "Trava iva od mrtva pravi živa".

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )