FOTO: InfoBijeljina.com

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije u današnjoj besjedi na praznik Sretenja Gospodnjeg pozvao je vjerni narod da Republiku Srpsku čuva životom, djelom i ljubavlju.

Vladika Fotije je u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mačkovcu kod Lopara služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

„Za nas je Sretenje veliki praznik, a sveti oci tumačeći ovaj praznik kažu to je susret Boga i čovjeka, susret Boga i čovjeka u samom Hristu ali i susret Boga i čovjeka između pravednoga Simeona i samoga bogodjeteta Isusa Hrista ali i svih ljudi koji su tu bili“, rekao je u vladika Fotije u  besjedi.

Episkop Fotije ukazao je na potrebu učenja filozofije pravoslavlja i Sretenja, kao praznika susreta Boga i čovjeka, te pozvao vjernike da se prema svakom čovjeku odnose hrišćanski, sa ljubavlju i potovanjem.

Nakon liturgije služen je parastos za 242 poginula borca odbrambeno-otadžbinskog rata Vojske Republike Srpske majevičkog kraja.

„Njihova žrtva je velika, i svojom žrtvom oni su se ugradili u temelje Republike Srpske da bi mi mogli blagodarno da živimo na ovoj zemlji i da je čuvamo životom, djelom i ljubavlju“, istakao je Fotije.

Svetoj liturgiji, pored brojnih vjernika, u hramu u Mačkovcu, prisustvovao je i načelnik opštine Lopare Rado Savić sa saradnicima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )