FOTO: null

Stalni izvjestilac za BiH u Evropskom parlamentu Kristijan Dan Preda izjavio je da je u Parlamentu za sada odlučeno da se povodom godišnjice masakra u Srebrenici održi samo debata.

Rezolucija u ovom trenutku ne bi bila od koristi u BiH i regionu, izjavio je Dan Preda.

"Smatrali smo da je važno da obilježimo ovu izuzetno tužnu 20. godišnjicu u Parlamentu, da se sjetimo žrtava, odamo poštu njhovim prodicama i obezbijedimo da se tako nesto nikad ne ponovi", rekao je on.

"Nismo tražili rezoluciju jer nismo smatrali da bi to bilo od pomoći u sadašnjem kontekstu kako u zemlji tako i na regionalnom nivou," rekao je Preda.

I u BIH gotovo svi sagovornici su se sa time složili, dodao je izvjestilac u intervjuu za Juropean Western Balkans (EWB).

Inicijator rezolucije o Srebrenici u EP bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčić iz poslaničke grupe ALDE (Savez liberala i demokrata za Evropu) a poslanici su razmatrali mogućnost da ona bude usvojena kao dokument ili da bude dio govora predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca na plenarnoj sjednici. Jakovič je svojevremeno i sam rekao da je manje važno da li će biti usvojena kao dokument, ili dio govora na plenarnoj sjednici.

Preda je prošle nedjelje boravio u BiH gdje je imao niz sastanaka sa političkim predstavnicima i učestvovao na konferenciji "Zašto Evropa" u organizaciji fondacije Konrad Adenauer.

On kaže da je na početku njegovog sadašnjeg mandata u EP u poslaničkoj grupi EPP (Evropska narodna partija) dogovoreno da se traže dvja izvjestilačka mjesta, za Srbiju i BiH.

"Sve zemlje Zapadnog Balkana su nam važne ali smo smatrali da je iz različithi razloga važno da se koncentrišemo na ove dvije zemlje." dodao je on.

Preda smatra da je BIH suočena sa mnogim izazovima na putu ka EU a da je jedan od najvažnijih borba protiv korupcije.

Na pitanje šta smatra naročito značajnim za dalju integraciju cijelog regiona Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da tu postoje dva glavna pitanja i da su ona zapravo povezana.

"Za napredak u integracijama cijelog regiona potrebni su nam dobrosusjedski odnosi i pomirenje. Kako da napredujemo ka Evropi ako stare rane nisu zaliječene, a tenzije i dalje postoje" upitao je on podsjećajući da je pomirenje od početka u središtu evropske integracije.

Iz te prespektive treba pozdraviti skorašnje inicijative Evropske komisije o međupovezanosti agende za Zapadni Balkan, dodao je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )