FOTO: null

Košarkaši Bosne i Hercegovine savladali su Izrael 86:84 nakon produžetka (29:16, 16:19, 15:25, 15:15, 9:11) u najvažnijoj utakmici na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Kakva pobjeda BiH u Monpeljeu nad Izraelom!

Gubili su "zmajevi" u prvom poluvremenu i 15 razlike, nisu imali nikakvih rješenja u napadu, šut je slabo slušao, a u odbrani nije bilo načina da se zaustavi fantastični košarkaš Sakramento Kingsa Omri Kaspi, koji je u prvih 20 minuta ubacio isto toliko pogodaka.

U nastavku, nakon vjerovatno "ribanja" od strane selektora Duška Ivanovića, "zmajevi" su pojačali odbranu i okrenuli rezultat u svoju korist najviše zahvaljujući Andriji Stipanoviću, koji je bio briljantan, pa se u posljednju četvrtinu ušlo s neriješenim rezultatom.

Posljednji period je protekao u smjenjivanju vođstva na obje strane, ali su u sam finiš ipak s prednošću ušli Izraelci i u penal završnici imali pobjedu u svojim rukama.

Međutim, Dor Fišer je dva puta promašivao po jedno bacanje omogućivši da eventualnom trojkom BiH izbori produžetak, a njega je osigurao centar Elmedin Kikanović i to sa zvukom sirene!

U dodatnih pet minuta, Izrael je serijom 7:0 napravio ogroman posao čvrsto koračajući ka trećoj pobjedi na Eurobasketu, ali tako nije mislio Nemanja Gordić, koji je s nekoliko vezanih pogodaka održao BiH "u igri" do posljednje sekunde.

A onda je Aleks Renfro briljantnim prodorom i asistencijom omogućio Kikanoviću da postane heroj! I to opet sa zvukom sirene!

Gordić je bio najefikasniji sa 22 poena, Kikanović je ubacio 17, a Stipanović pogodak manje uz fantastičnih 18 skokova. Dvocifreni učinak imali su i Marko Šutalo, te Renfro (po 12 koševa).

Na drugoj strani, Izraelce je preevodio Kaspi sa 29 poena, te Lior Elijahu i Gal Mekel sa po 14 pogodaka.

Poslije dva početna neuspjeha protiv Poljske (64:68) i Francuske (54:81), "zmajevi" su ostali u trci za osminu finala Eurobasketa i to trijumfom nad timom, koji su prije desetak dana na sličan način veoma tijesno pobijedili u Zagrebu (80:79).

Ovom pobjedom napravljen je veliki korak ka plasmanu u osminu finala Eurobasketa, prvi put poslije 22 godine.

S dvije pobjede, izabranici Duška Ivanovića bi kako sada stvari stoje glatko mogli da osiguraju nastup u drugom krugu, što je i zacrtano kao cilj na početku priprema.

To bi svakako bio veliki uspjeh, posebno, jer su "zmajevi" u Francusku stigli oslabljeni neigranjem najboljih košarkaša - Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića.


TABELA GRUPE A

1. Francuska 2-0

2. Izrael 2-1

3. Poljska 2-0

4. Finska 1-2

5. Bosna i Hercegovina 1-2

6. Rusija 0-3

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )