FOTO: Pixabay

Mase toplog vazduha nad sjevernom Afrikom i centralnim Sredozemljem probijaju se prema istoku, pa će od danas do petka u Grčkoj i Turskoj ponegdje uzrokovati porast temperatura do 45 Celzijevih stepeni, prenosi dpa.

Najviše temperature očekuju se u srijedu i četvrtak, a tokom vikenda trebale bi se smanjivati, prognozira grčka meteorološka služba.
 
Od utorka škole će se u dijelovima zemlje ili zatvoriti u 11:30 časova ili ostati potpuno zatvorene ako lokalne opštine odluče da je vrućina prejaka.
 
Grčko ministarstvo rada pozvalo je ljude u javnom i privatnom sektoru da, ako je moguće, rade od kuće.
 
Za brojne turiste koji su trenutačno u Atini, grčki Crveni krst postavio je štandove na centralnom trgu Sintagma i na Akropoli, gdje osoblje dijeli besplatnu vodu.
 
Ljudima se savjetuje da izbjegavaju izlaske van u vrućim podnevnim satima, da piju puno vode, izbjegavaju alkohol, ne jedu previše i izbjegavaju intenzivno vježbanje na otvorenom.
 
Mnogi gradovi i opštine u Grčkoj otvaraju javne, klimatizovane zgrade u kojima mogu potražiti utočište beskućnici, po potrebi i ljudi koji kod kuće nemaju klima uređaj.
 
Turska meteorološka služba takođe je upozorila na toplotni talas, koji će posebno pogoditi zapad zemlje, gdje se očekuju temperature od oko 45 stepeni Celzija.
 
Savjetuje se izbjegavanje boravka na otvorenom u vremenu od 11 do 16 časova, posebno starijim osobama, djeci i hroničnim bolesnicima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )