FOTO: null

Asteroid prečnika 1,3 kilometara sutra će se veoma približiti Zemlji, najavljuje Nasin Program za praćenje objekata blizu Zemlje. Ukoliko bi gromada takvih dimenzija udarila u Zemlju, mogla bi da opustoši našu planetu, ali stručnjaci očekuju da će bezbedn

Asteroid nazvan 1999 FN53 najveći je objekat trenutno vidljiv na Nasinom radaru. Prvi put je otkriven marta 1999. i očekuje se da će proleteti pored Zemlje brzinom od skoro 14 kilometara u sekundi (dvostuko veća brzina od brzine rakete prilikom uzletanja), na udaljenosti od oko 10 miliona kilometara, piše beogradski Blic .

Iako će u bliskoj budućnosti biti objekata koji će projuriti pored Zemlje na manjoj udaljenosti, nijedan od njih biti ogromnih dimenzija kao FN53. Ta činjenica je izazvala spekulacije o tome šta bi se dogodilo kada bi zaista udario u našu planetu.

Bil Nejpir, profesor astronomije na Univerzitetu Bakingemšir, veruje da bi “sasvim sigurno izazvao smrt oko 1,5 milijardi ljudi” i “masovno izumiranje čovečanstva”.

“Ukoliko bi pao u more, oblak halogenih gasova dospeo bi u stratosferu i uništio ozonski omotač. To bi omogućilo da sunčevi zraci bez prepreka pogode Zemlju, nebo bi se toliko zagrejalo da bi vegetacija izgorela”, kaže on.

Ipak, nema razloga za paniku, jer nema nagoveštaja da će 1999 FN53 pogoditi Zemlju ili približiti joj se toliko da bi na bilo kakav način mogao da je ugrozi.

Ovaj asteroid je tri puta veći od prethodnog velikog asteroida Apofis (300 metara), koji je 2013. projurio pored Zemlje na udaljenosti od 14 miliona kilometara.

Šta bi moglo da se dogodi ukoliko bi neki asteroid stvarno pogodio Zemlju mogli smo da naslutimo u februaru 2015. kada je  je bolid (vrlo sjajan meteor) prečnika svega 20 metara, eksplodirao u atmosferi iznad Čeljabinska, u Rusiji. Eksplozija je imala snagu 500 kilotona, što je 20-30 puta jače od bombe bačene na Hirošimu.

Žrtava nije bilo, ali je udarni talas zatresao prozore i oštetio zgrade, a povređeno je 1.500 ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )