FOTO: null

Bijeljinsko trgovinsko preduzeće „Napredak“, koje je nakon privatizacije od 95 zadržalo samo dva radnika, direktora i sekretaricu, ostvarilo je u 2014. godini bruto dobit od 1.415.059 KM ili 25 odsto veću dobit u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupan prihod „Napretka" je bio 1,6 miliona KM i on je za 260 hiljada KM ili 20 odsto veći u odnosu na prihod ostvaren u 2013. godini.

Neto dobit u prošloj godini iznosila je 1.273.163 KM, od čega je dio u iznosu od 549.000 KM odlukom vanredne Skupštine isplaćen akcionarima kao međudividenda.

Ovo preduzeće je prošle godine prodalo četiri prodavnice i prihod od prodaje nekretnina iznosio je 1.283.200 KM, odnosno prihod od prodaje nekretnina veći je za 42 odsto, dok je prihod od zakupa iznosio 296.046 KM i bio je manji za 21 odsto u odnosu na prihod ostvaren u 2013. godini.

Što se tiče pada prihoda od zakupa, menadžment ovog preduzeća je utvrdio da je prodaja četiri prodavnice na atraktivnim lokacijama direktno se odrazilo na pad prihoda po tom osnovu, da su sve izraženije teškoće u naplati potraživanja po osnovu zakupa, da je sve teže pronaći pouzdanog zakupca za slobodne lokale.

Bivši radnici ovog preduzeća još uvijek se dobro sjećaju riječi svoga tadašnjeg direktora Slavka Blagojevića, koji je u procesu privatizacije „Napretka" doživljavao brojne neprijatnosti i prijetnje i koji je prije trinaest godina tvrdio da privatizacija „Napretka" predstavlja „očigledan vid beskrupulozne pljačke".

Ostala je zabilježena Blagojevićeva izjava iz 2013. godine, kada je, tada već kao penzioner, ocijenio:

„Tržišna vrijednost preduzeća je bila deset i više puta veća od knjigovodstvene. Pojedincima je bio cilj da likvidiraju firmu i da izvrše rasprodaju imovine u preduzeću. Protiv mene su podnosili i krivične prijave, optuživali me za sve i svašta. Sud me oslobađao svih tih optužbi, jer, onako kako sam tada radio, radio bih i danas, u skladu sa zakonom. Nikada ne bih sebi dopustio da ugrozim egzistenciju 95 porodica u Bijeljini. TP „Napredak" je i danas mogao raditi i dobro poslovati, ali, moćnicima i tajkunima to nije odgovaralo".

Trinaest godina kasnije novi vlasnici odlično zarađuju prodajom imovine preduzeća.

Većinski vlasnik „Napretka" je Slobodan Ćurčić poznatiji kao vlasnik bijeljinskog preduzeća „Sloboprom" koje renoviralo bijeljinsku bolnicu, te kupilo najveći broj firmi iz sastava banjalučkog „Rudi Čajaveca" pretvorajući ih u poslovne prostore za iznajmljivanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )