FOTO: pixabay

Sezona gripe je pred nama, ali uz epidemiju koronavirusa mnogi se pitaju kako će razlikovati te dvije bolesti. Zdravstveni stručnjaci već mjesecima upozoravaju javnost na opasnosti od konvergencije koronavirusa i gripe tokom hladnijih mjeseci.

Stručnjaci upozoravaju da pandemija covida-19 mora biti pod nadzorom prije nego što počne sezona gripe. Postoji i strah da bi dvostruka epidemija mogla dodatno opteretiti zdravstveni sistem. Ove dvije bolesti razlikuju se u dva ključna simptoma, a to su gustatorna disfunkcija i dispneja.

U studiji objavljenoj u Nacionalnoj medicinskoj knjižnici istraživane su olfaktorne i ukusne disfunkcije kao klinički prikaz blagih do umjerenih oblika covida-19. Studija je pokazala da su najčešći simptomi kod 417 ispitanika bili kašalj, mialgija i gubitak apetita.

"Bolovi u licu i nazalna opstrukcija bili su otolaringološki simptomi povezani s bolestima", navode autori.

Studija je otkrila da je ukupno 85,6 posto, odnosno 88,0 posto pacijenata prijavilo disfunkcije mirisa i ukusa. Gustatorna disfunkcija odnosi se na gubitak ukusa i mirisa.

Dispneja i gubitak mirisa i ukusa

Kada osoba ima gripu ili prehladu, to često može dovesti i do privremenog gubitka mirisa. Međutim, kod covida može dovesti do iznenadnog i izraženijeg gubitka mirisa koji utiče čak i na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog.

U drugoj studiji koju je sproveo stručnjak sa Univerziteta East Anglia, Carl Philpott, analiziran je simptom gubitka mirisa kod osoba koje su oboljele od gripe ili prehlade i onih koji su oboljeli od covida. Studija je zaključila da rezultati sugerišu da su mehanizmi mirisne disfunkcije povezani s covidom različiti od onih koji se viđaju kod osoba prehlađenih.

Drugi simptom koji upućuje na covid je dispneja ili otežano disanje. Gubitak mirisa i dispneja dva su simptoma koja se ne javljaju kod gripe nego kod covida. Polovina bolesnika s teškim slučajevima bolesti može razviti dispneju otprilike sedam dana nakon pojave simptoma.

Simptom ukazuje na ozbiljan respiratorni problem koji će možda trebati dodatnu terapiju kiseonikom, pa čak i respirator. Koronavirus i gripa imaju mnoge slične simptome, što zdravstvenim radnicima i pacijentima gotovo onemogućuje da otkriju koji je temeljni problem bez testiranja, a ova dva simptoma mogu pomoći u razlikovanju.

Ako imate akutni gubitak ukusa ili mirisa i otežano disanje, nužno je pažljivo pratiti sve simptome i preduzeti potrebne mjere, poput samoizolacije, navodi Express.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )