FOTO: null

Podgorica - Ankete u Crnoj Gori pokazuju da vječni lider Milo Đukanović ide ka pobjedi u prvom krugu predsjedničkih izbora 15. aprila.

Sagovornici Dojče velea kažu da mu konce može pomrsiti samo visoka izlaznost, ali da su šanse za to male.

Pored lidera Demokratske partije socijalista (DPS) u predsjedničkoj trci učestvuje šest opozicionih predstavnika. Mladen Bojanić ima podršku većine opozicije, Socijaldemokratska partija je kandidovala Draginju Vuksanović, Marko Milačić predstavlja partiju Prava Crna Gora, Vasilije Miličković nastupa kao nezavisni kandidat, Dobrilo Dedeić u ime Srpske koalicije, a Hazbija Kalač ispred Stranke pravde i pomirenja.

- Veoma je pozitivna promena što na ovim predsjedničkim izborima imamo veći broj kandidata. S druge strane, raznorodna struktura opozicionih predsjedničkih kandidata doprinijeće boljoj poziciji kandidata vladajuće koalicije - rekla je Milena Bešić, direktorka Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

CEDEM-ovo martovsko istraživanje je pokazalo da 50,6 odsto glasača želi Đukanovića za predsjednika, što bi mu donijelo pobjedu u prvom krugu. Novinar lista "Vijesti" Samir Kajošević nema sumnje da će tako biti i na dan izbora.

- Iskustvo sa prošlih izbora je pokazalo da jedan opozicioni kandidat stvara ozbiljan problem za DPS. Veliki broj takozvanih malih kandidata je dobar za Đukanovića jer se time potvrđuje slika o iscjepkanoj opoziciji i jača apatičnost kod birača. Osim toga, po pravilu mali kandidati uglavnom podjednako napadaju njega i opoziciju, što dodatno stvara zbunjenost kod birača - objašnjava Kajošević.

Isti stav zauzima i Nikoleta Đukanović iz Centra za monitoring (CEMI).

- Iako veći broj kandidata znači da je šira mogućnost izbora, to ne znači da se povećavaju šanse opoziciji - kaže ona.

Brojke pokazuju da bi jedino velika izlaznost mogla da ugrozi Đukanovića. Pravo glasa imaće oko 535.000 birača. Pri izlaznosti od 70 odsto bi Đukanović za pobjedu u prvom krugu morao da osvoji nešto manje od 190.000 glasova. To je približna cifra koju je na posljednjim parlamentarnim izborima osvojila njegova vladajuća koalicija.

Kajošević pojašnjava da veća izlaznost ne ide naruku DPS jer po pravilu znači veći broj opozicionih glasača.

- Najbolji primjer su parlamentarni izbori 2016. kada je vijest o državnom udaru u popodnevnim časovima smanjila izlaznost građana, zbog straha od nemira, i time omogućila DPS da formira tijesnu većinu - dodaje on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )